De jonge jaren van André Rieu, hoe zag het leven van Rieu eruit voor hij wereldberoemd werd?

André Rieu is een vrolijke man, maar dat is niet altijd zo geweest. 71 jaar geleden werd hij geboren in Maastricht in een gezin met zes kinderen, drie jongens en drie meisjes. Hij had een moeilijke jeugd. Zijn ouders waren heel streng. 'Liefdeloos', zoals André zegt. Vriendjes mochten nooit komen spelen. Ook Andrés broer Robert heeft het zo ervaren. 'We mochten niks.’

blockquote
Ik was ongelukkig. Mijn broer heeft ons gered.
André Rieu

André de architect

Wat niet veel mensen weten, is dat André ontzettend handig is. Het woord ‘onmogelijk’ komt niet in zijn woordenboek voor. Al van jongs af aan was hij handig en maakte hij vanalles zelf. André was altijd bezig, hij was technische onderbouwd. Het is bijna wonderbaarlijk te noemen dat hij geen architect is geworden. Hij leerde van het kijken naar anderen. Zijn droom is nog altijd om een Romeinse villa te bouwen, hij zou het helemaal zelf kunnen. 

Een Salon Orkest

Maar muziek is hem met de paplepel ingegeven. Zijn vader was dirigent van het Limburgs Symfonie Orkest en op zijn 5-de kreeg André voor het eerst een viool in handen. Hij ging meteen op les. Tijdens zijn opleding in Antwerpen was het aanpoten. André zat in de klas met 24 nationaliteiten en allemaal konden ze heel goed spelen. Hij moest hard werken, de concurrentie was groot. Hij speelde vooral zware klassieke werken.

Uiteindelijk lukte het André om zijn diploma te halen en kwam hij via een oud studiegenote in aanraking met de wals, hij was verkocht. André richtte het Maastrichts Salon Orkest op. Ze speelden in salonnetjes en bejaardentehuizen en elke avond was het feest.

Zo begon het succes van André Rieu

In De TV Show halen vrienden en bekenden hilarische en emotionele herinneringen op en André reageert samen met Ivo thuis in Maastricht. Rieu zoals u hem nooit eerder zag, van de wieg tot zijn grote doorbraak in 1995.

De TV Show met André Rieu, uitgezonden op dinsdag 17 november 2020.

Deel dit artikel