In 1956 vond het eerste Eurovisie Songfestival plaats. De Zwitserse Lys Assia won het liedjesfestijn. Ivo sprak de winnares destijds thuis in Cannes over die historische overwinning en haar leven vol dramatische gebeurtenissen.

Het allereerste Songfestival vond plaats in Zwitserland en zag er in 1956 heel anders uit dan anno 2021. In die tijd deden zeven deelnemende landen mee met elk twee liedjes, de puntentelling vond plaats achter gesloten deuren en alles was in zwart-wit te zien op de televisie. Het was een festival om jonge internationale artiesten te stimuleren om liedjes te schrijven en te componeren.

Refrain

De Nederlandse inzending was Jetty Paerl met het lied 'De vogels van Holland'. Hoe de puntentelling precies ging, is niet duidelijk. Op welke plaats Nederland is geëindigd is daarom niet bekend. Gastland Zwitserland won met het nummer Refrain.

Bekijk een portret van de winnares

 

Verder in deze uitzendingPrecies 10 jaar geleden was ‘Intouchables’ een ongekende wereldhit. Reden voor een bezoek thuis in Marokko aan de man op wiens leven de film gebaseerd is, Philippe Pozzo di Borgo en zijn tweede echtgenote Khadija. Hoe is het nu met de steenrijke Fransman die door een val tijdens het paragliden volkomen verlamd raakte?

De TV Show terugkijken

Deel dit artikel