Ze denkt nog vaak aan het kamp, de dans en kampbeul Josef Mengele. Edith Eger (93) overleefde het concentratiekamp Auschwitz waar ze met haar ouders en zus terecht kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een dans redde uiteindelijk haar leven.

Bij aankomst in het kamp werden de zussen gescheiden van hun ouders. Hun vader en moeder werden gelijk naar de gaskamer gebracht. 

Een stuk brood

Diezelfde avond moest Edith Eger dansen voor Josef Mengele. Als bedankje kreeg ze een stuk brood dat ze deelde met haar zus en de andere meisjes.

Later werd zij en haar zus op dodenmars gestuurd en toen ze van uitputting niet verder kon, werd Edith herkend door een van de meisjes met wie ze het brood had gedeeld. Zij hielp Edith verder waardoor ze uiteindelijk het kamp overleefde.

Positief

Ondanks deze verschikkelijke gebeurtenissen, is ze altijd positief gebleven. "Als ik niet door de voordeur kan, zoek ik een raam. En als dat niet lukt, probeer ik het via de schoorsteen", aldus Edith Eger.

blockquote
Blijf in beweging. Blijf jezelf ontwikkelen, net als een vlinder.
Het advies van Edith Eger

'De dans ontsprongen'

Ballerina Igone de Jongh en acteur Pierre Bokma speelden het allesbeslissende moment in Egers leven na in de piste van Carré. Edith Eger was eregast en keek vanuit de loge naar de dans van haar leven. 's Middags was ze bij de repetities geweest en raakte, begrijpelijk, zeer geëmotioneerd. De voorstelling 'De dans ontsprongen' was speciaal voor haar geschreven.

Vanuit haar appartement in Californië sprak Ivo haar via een livestream. 

Edith Eger over haar leven

Deel dit artikel