Een geactualiseerde herhaling van één van de meest besproken afleveringen waarin Ivo Niehe een aantal van de grote meestervervalsers portretteert. 

Han van Meegeren

De vervalsingen van Han van Meegeren 1889-1947) waren niet van echt te onderscheiden. De meestervervalser werd bekend door zijn vervalsingen van Hollandse meesters, vooral Vermeer.

Konrad Kujau

De Duitser Konrad Kujau, beroemd dankzij zijn unieke kopieën van het werk van grote kunstenaars en het vervalsen van 62 handgeschreven delen van de dagboeken van Adolf Hitler, waarmee hij de hele wetenschappelijke wereld op het verkeerde been zette.

Geert Jan Jansen

Een hoofdrol voor de in hoeveelheden recordhouder op dit gebied, Geert-Jan Jansen. Gedwongen door financiële zorgen begon hij met het vervalsen van een schilderij van Karel Appel. Dat bracht bij de veiling zoveel op dat hij verderging en het werk van tientallen grote meesters als Dalí, Picasso en Gauguin ging namaken. Autodidact Jansen deed dat zo perfect dat Appel en Picasso geconfronteerd met zijn fake-schilderijen zonder een spoor van twijfel zeiden: 'Dat is zeker authentiek werk van mij.' 

Uitzending zondag 1 augustus 2021, 20.25 uur op NPO 1  

daarna is de uitzending terug te zien via NPO Start

Deel dit artikel