De eerste Nederlandse bioscoopfilm over het leven van Anne Frank is in de maak. De verwachtingen zijn hoog gespannen en Netflix heeft de rechten al gekocht. Het bijzondere aan deze film is dat het hele verhaal vertelt wordt vanuit Anne Frank’s beste vriendin Hannah Goslar. In dit fragment van de TV Show op Reis vertelt Hannah haar verhaal.

Voor de oorlog speelden Anne Frank en haar beste vriendin Hannah buiten. Toen Anne ondergedoken zat, zagen ze elkaar ruim twee jaar niet. Anne werd uiteindelijk opgepakt en naar een concentratiekamp gebracht, Hannah naar een weeshuis daar vlakbij. Door toeval spraken de twee meisjes elkaar op een dag weer. Ze konden elkaar niet zien maar wel horen.

Anne kwam uiteindelijk door uitputting om het leven. Hannah overleefde de oorlog en bouwde een nieuw leven op in Jeruzalem. 

Het verhaal vertellen

Hannah is inmiddels 91 jaar. Tientallen jaren reisde Hannah Goslar de wereld over om haar verhaal te vertellen. Ondanks alles wat ze heeft meegemaakt kan ze nog blij zijn en lachen.

'Of je nou een andere huidskleur hebt, of aan andere religie, je moet proberen in vrede met elkaar te leven, dan is het ook veel aangenamer. Ik weet het, het is heel erg moeilijk maar we moeten het misschien meer proberen', aldus Hannah Goslar.

Fragment uit de TV Show op Reis van zondag 5 april 2020.

Deel dit artikel