In de voorlaatste TV Show gaat Ivo Niehe terug naar Provesano, naar het tweede huis van Pim Fortuyn. Eind april 2002 -zes dagen voor de dood van Fortuyn- kwam Ivo tijdens een intens gesprek met tien argumenten waarom dat voor Fortuyn hét moment was om uit de politiek te stappen.

"U heeft bereikt wat u wilde - den Haag is opgeschud - en nu krijgt u te veel over u heen waar u ongelukkig van wordt, nog afgezien van alle serieuze bedreigingen", aldus Ivo.

Jarenlange vriendschap

Vier van Fortuyns beste vrienden maakten de trip naar Italië mee. Toen Covid nog niet rondging, gingen ze elk jaar ‘op bedevaart’ naar de plek waar de politicus het meest op zijn gemak was. Ook nu het coronavirus rondgaat, laten ze zich er niet van weerhouden om in Fortuyns huis en bij het graf herinneringen op te halen aan hun jarenlange vriendschap.

Veelzeggend over de intensiteit van hun relatie is de tekst uit een van de vele faxen die Fortuyn ’s nachts naar ze stuurde:

"Vrienden en zeker zulke goede vrienden als jullie zijn, kunnen de existentiële problemen waarmee ik worstel niet oplossen. Dat moet ik zelf doen, maar jullie hebben de pijn op zijn minst verzacht. Dat neemt niet weg mijn angst voor de dood en evenzeer voor het leven."

De TV Show, uitgezonden op vrijdag 24 december 2021 op NPO 1.

Deze uitzending terugkijken

Deel dit artikel