Ivo Niehe is in Londen thuis bij de voorzitter van het Britse Lagerhuis, mr. John Bercow. Een onthullende kijk in de werkwijze van een parlement dat weken onafgebroken in het nieuws was en waarbij onze voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, haar bewondering uitspreekt voor de genadeloze humor en welbespraaktheid van haar Engelse collega.

Midden in de zo ongeveer meest hectische week uit de geschiedenis van het House of Commons, gaat het gesprek over hoe hij erin slaagt de orde te bewaren, hoe moeilijk het is om onpartijdig te blijven, de vaak merkwaardige eeuwenoude tradities (na zijn verkiezing wordt mr. Speaker door twee Members letterlijk naar zijn stoel gesleurd), hoe hij het als zoon van een verkoper van tweedehands auto's zover gebracht heeft, zijn echtgenote Sally hem regelmatig in grote moeilijkheden brengt (o.a. door met een anti-Brexit-sticker rond te rijden), het niet al te nauw te nemen met de huwelijkse trouw, zich schaars gekleed te laten fotograferen en mee te doen aan 'Celebrity Big Brother'.

In de uitzending legio voorbeelden van hoe heftig het er in het Lagerhuis aan toe kan gaan: Premier May, die uitgemaakt wordt voor 'liar' en 'stupid woman', Bercow zelf die van seksistische opmerkingen beticht wordt, leden van het Parlement die door mr. Speaker weggestuurd worden en dat alles in een unieke sfeer, die goeddeels bepaald wordt door de humoristische, maar vaak ook cynische toon van 'mr. Speaker'.

Voor het eerst maakt ook de kat van de Bercows, met de naam Order, zijn opwachting. Zijn naam is via Twitter gekozen door de Britse burgers.

Uitzending van 22 maart 2019.   

clock update

Voorzitter John Bercow vertrekt per november 2019 uit het Britse Lagerhuis.

→ EenVandaag zette 5 memorabele momenten van John Bercow op een rijtje

Deel dit artikel