In 'Van oud geld, de dingen, die niet voorbij gaan' portretteert Jort Kelder oude adelijke geslachten in hun streven om de familie, 'het huis' en hun eeuwenoude tradities in stand te houden.

Deze aflevering wordt 8 februari om 20.30 uitgezonden op NPO 2. Daarna is de uitzending op deze pagina terug te kijken. 

In deze aflevering bezoekt Jort een aantal spectaculaire landgoederen. Zo doet hij bijvoorbeeld Kasteel Ruurlo aan. Dit indrukwekkende bouwwerk was tot de jaren 70 eigendom van een familie die het na 500 jaar bewoning moest verkopen. De familie is nog wel eigenaar van het landgoed waar het kasteel zich bevindt. Ook gaat Jort naar Huize Boschoord, eigendom van de familie van Eysinga. Zij hebben lang nagedacht over een nieuwe bestemming voor het huis. 

Landgoed gaat voor alles

Hoe belangrijk is zo'n landgoed voor de adellijke families? 'Het landgoed gaat voor alles en moet ook in de familie blijven', zegt een van de adellijke familieleden. De taak in het leven van de oude adel is: doorgeven aan de kinderen. Er is een huis, het hart van een landgoed en daaromheen zijn bezittingen. 

Van oud geld, de dingen, die niet voorbij gaan

In 'Van oud geld, de dingen, die niet voorbij gaan' worden vier adellijke families gevolgd die de kijker een blik geven in hun leven en familiegeschiedenissen. Hierdoor wordt niet alleen het verhaal van hun geslachten, maar ook een verhaal over Nederland verteld. 

Deel dit artikel