Terwijl Nederland het jaar van Rembrandt viert vanwege het 350ste sterfjaar, staan de Zuiderburen stil bij het feit dat Bruegel 450 jaar geleden stierf. Lucas De Man laat de Nederlandse kijker op de sterfdag van de Vlaamse kunstenaar opnieuw kennismaken met zijn beroemde landgenoot. 

Als jij aan de Toren van Babel denkt, zie je dan ook meteen het beroemde werk van Bruegel voor je? Of wie wel eens in een pannenkoekenrestaurant is geweest, herkent het werk de Boerenbruiloft van Bruegel van de placemats. Pieter Bruegel de Oude werd ook wel Boeren-Bruegel genoemd omdat hij vaak het alledaagse, boerenleven schilderde. Zijn andere bijnaam was Pier den Drol vanwege zijn geestige details en absurdistische humor.

Boerenbruiloft-Breugel.jpg
Boerenbruiloft (c. 1567) | Bruegel | Kunsthistorisches Museum in Wenen
Boerenbruiloft-Breugel.jpg

Het jaar van Bruegel

Bruegel schilderde de meest fantasierijke figuren. Maar Bruegel had ook een andere kant. Hij was een groot visionair en virtuoos stilist, een observator van het menselijke die generaties na hem heeft beïnvloed. Presentator Lucas De Man keert terug naar zijn Vlaamse roots en laat de Nederlandse kijker op de sterfdag van Bruegel opnieuw kennismaken met zijn beroemde landgenoot.

De werken van Bruegel, waar je door alle minutieuze en wonderschone details uren naar kunt kijken, worden niet voor niets conversation pieces genoemd en dat is precies wat Lucas De Man met kunsthistorici en bekende Vlamingen gaat doen. En wat vind je nu nog terug van het Vlaanderen van Bruegel? Tijdens een wielerkoers in het Vlaamse Pajottenland vertelt de bekende schrijver Dimitri Verhulst over de Vlaamse ziel en legt komiek Jens Dendoncker Breugels typische Vlaamse humor uit. 

Deel dit artikel