Close Up bestaat 25 jaar! Het programma zendt al sinds 1994 documentaires uit over architectuur, film, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, design, en mode. Om dit jubileum te vieren hebben tien bekende Nederlanders hun favoriete Close Up documentaire uitgekozen. De favoriete Close Up van cabaretiere, actrice en zangeres Eva Crutzen is Close Up: Adèle Bloemendaal - Eens wil ik er van af zijn.

Eva Crutzen over haar favoriete Close Up

Hilarische showdiva

Maarten Mourik regisseerde in 2013 een voorstelling over het leven van de toen 80-jarige Adèle Bloemendaal (met Sanne Wallis de Vries en Paul Groot). Meer en meer raakte hij gefascineerd door deze vrouw. Zowel op televisie als op het podium een vertolkster van onvergetelijke volksvrouwen, een hilarische èn literaire showdiva, met een on-Nederlands kleurrijk privéleven.

Wie is deze vrouw?

Alles wat hij van haar zag en over haar las wierp de zelfde vraag op: wie is deze vrouw? Mourik nam contact met haar op en zij stemde toe om een aantal keren door hem geïnterviewd te worden. Een paar maanden na de laatste opnamen moest Adèle naar een bejaardentehuis. Kort daarna werd zij door een zware beroerte getroffen. In 2017 overleed ze.

Eens wil ik er van af zijn

Van de meer dan tien afspraken leidden er uiteindelijk vier daadwerkelijk tot een gesprek. Meer dan eens zegde Adèle kort van tevoren af, een aantal maanden zelfs wilde zij helemaal niet afspreken. En net toen Mourik dacht dat zij haar deur definitief voor hem dicht zou houden stond Adèle hem nog één interview toe. Dat was dan echt de laatste keer, want, zo zei Adèle: ‘Eens wil ik er van af zijn’.

Documentaire

De gesprekken aan haar keukentafel zijn een bijzondere, onopgesmukte ontmoeting geworden. Ze vormen tezamen niet alleen een beeld van de rondborstige, levenslustige artieste die het ‘geen reet kan schelen’ wat men van haar denkt, maar ook van Adèle Hameetman, de complexe en kwetsbare vrouw achter dit alter ego.

Voor het eerst uitgezonden op 13 oktober 2014

Deel dit artikel