Ken je het werk De Boerenbruiloft van Pieter Bruegel? Hij schilderde het rond 1566–1568 en het schilderij hangt nu in het Kunsthistorisch Museum van Wenen. Toch hoef je het werk niet alleen te kennen uit het museum, want Bruegel en zijn werk zijn volop terug te vinden in het dagelijks leven. Van strips en placemats tot liedjes: De Boerenbruiloft is populair!
In de 16e eeuw ontdekten schilders het dagelijks leven als nieuwe inspiratiebron. Het was de eerste keer dat werd afgeweken van religie en portretten. Kunstenaars als Bruegel en Jheronimus Bosch waagden zich aan humor en ironie en brave burgers maakten plaats voor feestende boeren, dwazen en kwakzalvers. Misschien ook niet verwonderlijk dat de kunstenaar die het dagelijks leven als inspiratiebron had, nu nog steeds in het dagelijks leven terug te vinden is.
Bruegel in stripboeken
In het Suske en Wiske-album Het Spaanse spook bezoeken Suske, Wiske en Lambik een museum waar ze het schilderij De Boerenbruiloft van Pieter Bruegel bekijken. Ze komen erachter dat elke nacht om twaalf uur een spook in het schilderij verdwijnt en het werk tot leven wekt. Bruegel kom ook in andere Suske en Wiske-avonturen terug. In Suske en Wiske De Dulle Griet draait het bijvoorbeeld om het gelijknamige schilderij van Bruegel. Ook is Bruegels schilderij De Boerenbruiloft in parodievorm terug te vinden in Asterix en de Belgen.
Bruegel op placemats
En je kunt het werk De Boerenbruiloft zijn tegen gekomen in pannenkoekenrestaurants. De placemats liggen niet alleen in Vlaanderen, maar ook in Nederland. Presentator Lucas De Man sprak voor de documentaire Vlaanderen volgens Bruegel de schrijver Dimitri Verhulst.
Bruegel in liedjes
De Belgische zanger, dichter en beeldendkunstenaar Wannes van de Velde zong over Bruegel: ‘Aleerst ging hem naar Brussel, naar zijnen atelier, en nam dan zijne bussel, penselen en wat houtskool mee, naar zijn Brabantse stee.’ Ook had Van de Velde het nummer Café Breughel waarin hij een café in Antwerpen bezong waar De Boerenbruiloft aan de muur hing. Hij zou met het lied zou kritiek willen uiten op de vercommercialisering van Bruegels schilderijen: ‘En de bruiloft met de vlaaien, hangt geduldig in de rook, zoals een haring in een haringrokerij, zo vervagen traag de boeren, die daar dansen hand in hand, met bewegingen bevroren in de tijd. Meester breughel, kom maar binnen in de lichten van de kroeg, laat de wereld maar vergelen, zet uw eigen bij de ploeg.’
Duik nog verder in Bruegel! Kijk maandag 9 september om 20:25 uur naar 2Doc: Vlaanderen volgens Bruegel op NPO 2.