KLM kampt met opstartproblemen, het bedrijf draait grote verliezen en Plesman maakt veel ruzie met zijn Raad van Bestuur over de te volgen koers. Fokker worstelt intussen met een enorme belastingschuld en overtuigt Plesman om nieuwe toestellen bij hem te bestellen. Ze lijken aan dezelfde kant te staan, maar kan Plesman de gehaaide Fokker wel vertrouwen?
Deze aflevering wordt zondag 25 oktober om 21.20 uitgezonden op NPO 1.
Is de burgerluchtvaart de toekomst?
Het gaat slecht met de nieuwe KLM. Het bedrijf is al maanden bezig maar ze weten nog niet eens wat precies het doel van de onderneming is: vlieglessen, vrachtpost, reclame? Alles wordt uitgebreid besproken door de Raad van Bestuur, en Plesman heeft grote moeite deze ervaren zakenmannen te overtuigen dat burgerluchtvaart de toekomst is.
Vooral de conservatieve Cornelis van Aalst (54) ziet niets in de onervaren administrateur en doet er alles aan om Plesmans beslissingen te ondermijnen. Van Aalst wil liever toestellen huren van andere landen om op die manier ervaring op te doen. Dat duurt Plesman veel te lang, maar hij heeft geen keus.
Geblokkeerde betaling van de Russen
Fokker heeft andere problemen. Hij woont nog steeds met Tetta bij zijn ouders, en net als hij een grote Amsterdamse villa aan wil schaffen krijgt hij een enorme vordering van de Duitse fiscus. Hij weet niet hoe hij die moet betalen, want het geld voor zijn Russische deal is nog steeds niet bij hem gearriveerd.
Hij vraagt om hulp bij Frits Fentener van Vlissingen, die naast zijn werk in de Raad van Bestuur voor KLM ook graag aan Fokkers fabriek wil verdienen. Samen ontdekken ze dat de betaling wordt tegengehouden door de Leonard Trip (44), een topambtenaar van Financiën die eist dat Fokker vliegtuigen gaat leveren aan KLM, zoals hij beloofd had te zullen doen. Pas dan zal hij de Russische deal van Fokker toestemming geven. En zo belanden Fokker en Plesman bij elkaar aan tafel.
Het beste voor de burgerluchtvaart
Plesman wil dolgraag vliegtuigen kopen en Fokker overtuigt hem de orders van de Raad van Bestuur aan zijn laars te lappen. Na een moeizame start lijken de mannen aan dezelfde kant te staan: ze willen allebei wat het beste is voor de burgerluchtvaart! Dat denkt Plesman althans.
Maar dan ontdekt hij dat het toestel dat Fokker hem beloofd heeft, de F.II, helemaal niet in Nederland wordt gebouwd maar in Duitsland. En dat is een probleem, want volgens het Verdrag van Versailles mag Duitsland geen vliegtuigen maken.
Suze's dromen wijken voor die van Albert
Plesman is woedend en annuleert de bestelling direct. Het brengt hem in een groot conflict met de Raad van Bestuur. De aangekondigde eerste postvlucht uit Engeland zal nu toch met een bijzonder duur Brits vliegtuig gevlogen moeten worden.
Plesman heeft steun aan zijn vrouw Suze, die hem helpt de politieke belangen van de leden van zijn Raad van Bestuur naar zijn hand te zetten, maar ziet over het hoofd dat Suze haar eigen dromen en wensen heeft. Zo wil ze graag aanwezig zijn bij de eerste verkiezingen in Nederland waar vrouwen mogen stemmen, maar als blijkt dat de eerste postvlucht uitgerekend op die dag valt, moeten haar dromen wijken voor die van haar man. En dat zal niet bij deze ene keer blijven.
Secretaresse Neeltje Langenberg
Bij KLM heeft Plesman steun van zijn secretaresse Neeltje Langenberg (20), die hij heeft leren kennen op de ELTA. Ze komt net als hij uit de lagere klasse en ze kunnen het al snel goed met elkaar vinden. Ze wordt onmisbaar in de onderhandelingen met de Britten als ze vloeiend Engels blijkt te spreken, en ondanks de bezwaren van andere personeelsleden geeft Plesman haar de vrijheid de onderhandelingen te voeren.
Fokker steelt zijn Duitse toestel
Terwijl de dag van de eerste postlucht nadert, doet Fokker een wanhopige poging zijn Duitse F.II toch op tijd in Nederland te krijgen. Hij kan zelf de grens niet over vanwege zijn probleem met de fiscus, dus stuurt hij de jonge lasser Koene Dirk Parmentier (17) naar Duitsland om daar het toestel te 'stelen' uit zijn eigen fabriek. Dat is de enige manier om het toestel op tijd op Schiphol te krijgen.
Het lukt wonderwel en terwijl Plesman de pers te woord staat bij de aankomst van de eerste postvlucht, verschijnt daar ook Fokkers F.II. Het geavanceerde toestel maakt furore bij de pers en het is duidelijk dat Plesman terug moet komen op zijn beslissing om niet met Fokker te werken. Ondanks deze overwinning op Plesman krijgt Fokker toch een grote tegenslag te verwerken. Net als het geld van zijn Russische deal binnen is en hij de grote villa kan kopen, blijkt Tetta teleurgesteld teruggekeerd te zijn naar Duitsland.