De verliezen van KLM zijn tot recordhoogte gestegen en voor Plesman dreigt ontslag. Met Fokker gaat het juist uitstekend, hij doet in Amerika mee aan de Ford Air Reliability Tour en ontmoet er ook een nieuwe liefde. Dan ontdekt hij dat Plesman hem in Nederland op slinkse wijze probeert te lozen door met een concurrent in zee te gaan.

Deze aflevering van Vliegende Hollanders kijk je zondag 1 november om 21.20 uur op NPO 1. Daarna is de uitzending op deze pagina terug te kijken. 

Plesman dreigt te worden ontslagen

Het einde van de subsidieregeling van Trip is in zicht en de KLM lijdt nog steeds recordverliezen. Met ruim een half miljoen in de min is een nieuwe regeling niet waarschijnlijk. Van Aalst steekt zijn ontevredenheid niet onder stoelen of banken en probeert de rest van de Raad zover te krijgen om hem te benoemen tot directeur en Plesman te ontslaan. Het helpt Plesman niet dat de nieuwe Fokker F.VII met een mechanisch defect is geleverd, wat de KLM wederom op achterstand zet.

Fokker probeert het in Amerika

Fokker bevindt zich intussen in Amerika, waar hij meedoet aan de Ford Air Reliability Tour. Fokker is hier om reclame te maken, zodat hij ook aan de enorme groeimarkt van Amerika kan verdienen. De tour verandert onder Fokkers leiding in een ware race. De official die met Fokker meevliegt is een jonge vrouw, Violet Austman (25), voor wie Fokker na wat eerste strubbelingen als een blok valt. Maar als ze na een week vliegen als eerste arriveren bij het eindpunt van de tour, krijgt Fokker schokkend nieuws: zijn vader ligt op sterven. Hij neemt direct de eerste boot terug naar huis, zodat zijn romance met Violet geen vervolg kan krijgen.

vliegende hollanders afl 3 plesman problemen.jpg
 
vliegende hollanders afl 3 plesman problemen.jpg

Plesman onderhandelt met andere vliegtuigbouwer

In Nederland heeft Plesman een geheim: hij heeft stiekem geïnvesteerd in een prototype van een andere vliegtuigbouwer, Frits Koolhoven (39), met wie Plesman veel beter overweg kan dan met Fokker. Die investering had de Raad nooit goedgevonden, omdat Van Vlissingen en Van Aalst oude vrienden zijn van Fokker, en bovendien financieel aan zijn fabriek verbonden. Bij succes van het prototype hoopt Plesman zich eindelijk van Fokker te kunnen ontdoen.

Bovendien is het driemotorige toestel geschikt voor vluchten naar Indië, waardoor hij de ontevreden Trip denkt te kunnen overtuigen een nieuwe subsidieregeling te overwegen. De testvlucht is een ramp. In het bijzijn van Trip, de Raad van Bestuur en de net teruggekeerde Fokker, crasht het toestel met een dode als gevolg. Van Aalst heeft nu munitie genoeg om Plesman uit de KLM te werken. En Fokker ziet zijn kans schoon om Koolhovens fabriek voor een prikkie over te nemen.

Fokkers prototype crasht

Plesmans verraad

Plesman voelt dat zijn laatste uren voor de KLM geslagen hebben en verschijnt op de maandelijkse vergadering van de Raad van Bestuur met zijn ontslagbrief al geschreven. Dan ontdekt hij dat Van Aalst zijn hand heeft overspeeld: hij heeft in het geheim onderhandelingen gevoerd voor het oprichten van een concurrerende maatschappij en dat verraad wordt hem niet in dank afgenomen door de rest van de Raad van Bestuur.

De rest van de Raad wil graag dat Plesman blijft. Hij gebruikt het momentum om te eisen dat hij dan benoemd wordt als directeur en niet slechts administrateur. Zijn bluf werkt: Plesman zit ondanks het falen van het toestel van Koolhoven nu stevig in het zadel. Maar van Fokker is hij nog niet af.

De teleurstelling van Fokkers vader

In Haarlem overlijdt Fokkers vader. Heel zijn leven heeft Fokker gewild dat zijn vader trots op hem was, maar zelfs op zijn sterfbed is de man teleurgesteld in wat Fokker met de familienaam heeft gedaan. Na zijn sterven vraagt Fokker zich af wat hij nog in Nederland te zoeken heeft. Door overname van de Koolhoven fabriek heeft hij hier een monopolypositie, maar Amerika is nog onontgonnen terrein. Bovendien is Violet daar, en bij terugkomst in New York is zij de eerste die hij opzoekt. Fokker gaat in op het aanbod van General Motors en laat zich naturaliseren tot Amerikaan. Hij is niet van plan ooit nog terug te keren naar Nederland.

Deel dit artikel