Door de beurscrash moet Albert Plesman nog harder werken om KLM boven water te houden, ten koste van zijn gezinsleven.

Deze aflevering van Vliegende Hollanders kijk je zondag 8 november om 21.20 uur op NPO 1. Daarna is de uitzending op deze pagina terug te kijken. 

Plesman lijkt ten einde raad

Na de beurscrash van oktober '29 zijn de roaring twenties officieel voorbij en zijn the turbulent thirties begonnen. Albert Plesman moet harder dan ooit werken om zijn KLM boven water te houden. Het gaat ten koste van zijn gezinsleven en Suze Plesman is niet tevreden. Waar ze voorheen een team vormde met haar man, lijkt ze met de dag minder contact met hem te krijgen. Het doet haar pijn dat Plesman niets doorheeft van de onrust die zijn afwezigheid bij de kinderen teweegbrengt. Vooral de twee oudsten, Jan en Hans, maken meer ruzie dan ooit en luisteren niet meer naar hun moeder. Daarnaast mist Suze haar vertrouwde rol als klankbord. Albert vertelt haar niks meer. Als de vrouw van een KLM-piloot bij Suze verhaal komt halen over Plesmans weigering de nieuwe pilotenvakbond te erkennen, beseft ze dat ze geen idee meer heeft wat er precies bij KLM speelt. 

Violet stort in

In Amerika heeft Fokker zijn eigen problemen als gevolg van de crisis. Hij moet stad en land afreizen om zijn nieuwe fabrieken draaiende te houden want er worden massaal orders gecanceld. Bovendien is de directie van General Motors geschrokken van de technische achterstand van de Fokker fabrieken en dreigt hij zijn eigen bedrijf uitgezet te worden in een reorganisatie. 

Omdat hij zo druk bezig is, heeft hij maar weinig aandacht voor Violet, die sinds de vorige aflevering een flinke mentale klap heeft gekregen door het verhuizen naar Manhattan. Er is nog maar weinig over van de vitale jonge vrouw die Fokker heeft leren kennen. De drukte van de stad overweldigt haar en het liefst blijft ze hele dagen binnen. Als Fokker haar op een dag dwingt om naar zijn fabriek in New Jersey af te reizen om zijn arbeiders te ontslaan voor de nieuwe week ingaat, heeft ze een totale mentale en fysieke instorting. Ze wordt opgenomen in een sanatorium. 

vliegende hollanders afl 4 violet .jpg
 
vliegende hollanders afl 4 violet .jpg

Suze neemt de touwtjes in handen

Terwijl Violet het liefste binnen blijft, wil Suze Plesman juist graag naar buiten. Ze laat zich overtuigen door een vriendin om op stap te gaan, dan maar zonder haar echtgenoot, en ze komt in aanraking met een jonge man tijdens een wekelijkse dansavond in hotel Des Indes. De man werkt daar als mannelijke danspartner (in die tijd ook bekend als 'gigolo') en het brengt Suze in een lastig parket: wil ze toegeven aan de avances van deze man, of gaat ze toch nog proberen te vechten voor een huwelijk dat zijn beste tijd gehad lijkt te hebben?

Uiteindelijk neemt Suze weer het heft in eigen hand. Ze nodigt zonder overleg alle piloten en hun echtgenoten uit voor het eten en dwingt haar man die avond zijn problemen in het openbaar te bespreken. Haar tactiek heeft succes: onder dwang van hun vrouwen komen de piloten en Plesman tot een compromis. Door deze avond beseft Plesman dat hij Suze te lang links heeft laten liggen en hij belooft beterschap. Suze besluit dat hij niets hoeft te weten over haar flirt met de gigolo.

Suze Danst

Violet's laatste besluit

In New York keert Violet na een lange opname weer terug naar hun appartement aan de Upper West Side. Fokker komt pas laat in de avond thuis en is zo verstrooid door problemen met zijn fabriek, dat hij Violet geen blik waardig gunt. Die avond wordt zijn egocentrisme haar te veel. Terwijl Fokker slaapt, laat ze zich uit het raam van hun slaapkamer vallen. Vijftien verdiepingen lager ligt ze dood op het trottoir.

Na Violets dood is Fokker maandenlang van slag. Hij merkt amper dat hij zijn eigen fabriek kwijtraakt omdat hij alleen maar verdriet en enorme schuld voelt over de dood van de liefde van zijn leven.

Deel dit artikel