Plesman schrijft zich met zijn eerste Amerikaanse toestel, DC-2 'de Uiver', in voor een luchtrace naar Australië. Hiermee wil hij bewijzen dat deze metalen toestellen beter zijn dan de kisten van Fokker. Heel Nederland leeft mee met de spannende tocht. Als Plesman ontdekt dat Fokker de verkooprechten van de DC-2 heeft bedongen, wordt de race nog veel spannender.
Deze aflevering van Vliegende Hollanders kijk je zondag 22 november om 21.20 uur op NPO 1. Daarna is de uitzending op deze pagina terug te kijken.
Plesman wil meedoen aan de spectaculaire luchtrace
Plesman wil de nieuwe DC-2, 'de Uiver', inschrijven voor een grote luchtrace van Engeland naar Australië. Niet alleen om aan te tonen hoe goed het toestel is, maar ook om de Britten te overtuigen om de landingsrechten op Australië met KLM te delen. De Raad is tegen omdat het risico dat het mis gaat te groot is, maar Plesman doet het toch.
Bij de start op Mildenhall komt hij er tot zijn schrik achter dat Fokker de exclusieve verkooprechten voor de DC-2 heeft bemachtigd. Dus hoe beter de Uiver het doet, hoe meer Fokker ervoor kan vragen. Het omgekeerde is ook waar: als de Uiver onverhoopt crasht, zijn de rechten voor Fokker niks meer waard. En met de verkopen van zijn eigen toestellen in het slop, is er Fokker dus veel aan gelegen dat deze race een groot succes wordt.
Nederland volgt de race op de voet
De race begint en de Uiver houdt zich goed. Het hele land leeft mee via de radio en elke dag staan er duizenden mensen voor de deur van KLM om de laatste ontwikkelingen op de voet te volgen. Dan ontmoet Plesman de Amerikaanse fabrikant Douglas, die hem vertelt dat Fokker de alleenverkooprechten helemaal niet heeft. Hij laat het zelfs door een notaris zwart op wit stellen.
Plesman is des duivels, maar ziet tegelijkertijd een grote kans om zich voor eens en voor altijd van Fokker te ontdoen. Hij gooit meteen een handvol Fokkers in de verkoop en laat de Raad van Bestuur weten dat hij nooit meer met Fokker te maken wil hebben. Tegen het getekende document van Douglas kan inderdaad niemand iets inbrengen.
Plesmans roekeloze opdracht
Dan, op de derde dag van de race, ontdekt Fokker wat Plesman gedaan heeft. Hij confronteert Douglas woedend in zijn hotel met het getekende licentiecontract en neemt hem mee naar KLM. Daar moet Plesman toegeven dat Fokker toch de rechten in handen heeft. Douglas, een stevige alcoholist, was het domweg vergeten. Plesman staat in zijn hemd. Zijn nachtmerriescenario blijkt toch waar te zijn: hoe beter de Uiver het doet, hoe hoger de prijs.
Als op dat moment telefonisch contact gelegd wordt met Parmentier, de piloot van de Uiver, draagt Plesman hem uit woede op om een aangekondigde storm in te vliegen. Het voltallige personeel van KLM schrikt van Plesmans roekeloze opdracht. Plesman heeft meteen spijt, maar de Uiver is inmiddels vertrokken en niet meer te bereiken.
De Uiver maakt een noodlanding
Het toestel heeft het zwaar te verduren in de storm en het maakt, terwijl heel Nederland de adem in houdt, een gedurfde noodlanding op een renbaan in Albury. Als het nieuws in Nederland doorkomt slaakt Plesman een zucht van opluchting. En met hem het hele land. In Albury stijgt de Uiver weer op en weet de finish van de race nog steeds in recordtijd te bereiken. Een groot succes voor Nederland en KLM!
Meer macht voor Fokker
Maar dan krijgt Plesman te horen dat de Britten not amused zijn door de goede resultaten van Nederland. Ze voelen zich in hun hemd gezet en de landingsrechten op Australië willen ze voorlopig niet delen. Bovendien kondigt Fokker aan dat KLM de dubbele prijs moet betalen, willen ze nog meer DC-2's aanschaffen. Terwijl Plesman door de toegestroomde menigte op de schouders wordt genomen, beseft hij dat hij zichzelf lelijk in de vingers heeft gesneden en Fokker alleen maar weer machtiger heeft gemaakt.