KLM boekt na twintig jaar voor het eerst winst, voornamelijk door de vele vluchtelingen die hun land verlaten voor de naderende oorlog. Als overal in Europa luchtruimen worden gesloten ontwikkelt Plesman een idealistisch plan om de vrede te bewaren. Maar hij heeft Fokker nodig om dit plan aan de man te brengen.

Nieuwe oorlog lijkt onvermijdelijk

KLM heeft voor het eerst sinds de oprichting winst geboekt. De Raad van Bestuur is enthousiast, maar Plesman deelt hun vreugde niet. De dood van Jan heeft een zware wissel getrokken op zijn leven en op zijn relatie met Suze, maar ook ziet hij in dat de winst alleen maar te danken is aan de vele vluchtelingen die Europa per vliegtuig verlaten. Een nieuwe oorlog lijkt onvermijdelijk.

Plesmans ideaal, vliegen in vredestijd, komt weer in het gedrang. Dat wil hij niet laten gebeuren, want dan was alles waar hij voor gevochten heeft voor niets. En dus ook Jans dood. Terwijl er overal in Europa luchtruimen worden gesloten, begint Plesman met het opzetten van een ambitieus vredesplan, waarmee hij de strijdende partijen wil overtuigen de vrede te bewaren.

Fokkers gezondheid gaat achteruit

Fokker heeft zich intussen volledig teruggetrokken uit zijn bedrijven en brengt zijn tijd door in zijn dure appartement in New York. Hij worstelt met zijn gezondheid. Het jaren vliegen in open cockpits heeft hem een chronische voorhoofdsholteontsteking opgeleverd.

Toch heeft hij voor het eerst in lange tijd weer wat plezier in het leven: hij heeft een gelukkige relatie met de voormalige chef van zijn huishouden Jojo. Ze weet hem zover te krijgen een trip naar Nederland te maken om het 20-jarig jubileum van zijn Nederlandse fabriek te vieren.

Nieuw toestel voor de burgerluchtvaart

Bij het jubileum blijkt het personeel een replica van De Spin te hebben gemaakt, het eerste toestel dat Fokker ooit bouwde. Na een vlucht in het toestel lijkt hij een ander mens. Hij weet ineens weer wat hij zo geweldig vond aan het vliegen en besluit een nieuw toestel voor de burgerluchtvaart te gaan bouwen, met gebruik van de nieuwste technieken die zijn fabriek door de bouw van vele jachtvliegtuigen onder de knie heeft gekregen.

Zo komen Plesman en Fokker na al die jaren toch weer tegenover elkaar te zitten. Fokker gebruikt zijn positie als bouwer van jachtvliegers voor de Nederlandse defensie om de regering te dwingen om de Nederlandse KLM met Nederlandse vliegtuigen te laten vliegen. Plesman reist af naar de Fokkerfabriek om zijn oude rivaal hier op aan te spreken.

Het laatste gesprek tussen Plesman en Fokker

Ze spreken elkaar in een ondergrondse bunker bij de fabriek, omdat er net tijdens Plesmans komst een bombardementsoefening wordt gehouden. En hoewel ze nog steeds fundamenteel tegenover elkaar staan, ontdekken ze dat het tegenhouden van een oorlog in hun beider belang is.

Als Plesman vertelt dat het hem moeite kost met de Duitsers in contact te komen, biedt Fokker zijn connectie met Göring aan. Die kent hij nog van twintig jaar geleden, hij kan hem vast zover krijgen om Plesman te ontvangen. Ze nemen optimistisch afscheid van elkaar, niet wetend dat dit de laatste keer is dat ze elkaar zullen spreken.

Plesman gaat in gesprek met Göring

Plesman reist ondanks Suze's bezwaren af naar Duitsland, waar hij Göring spreekt in zijn privé-trein. Tot Plesmans grote verbijstering blijkt de Duitser geen enkele interesse te hebben in zijn vredesplan en gedesillusioneerd keert hij huiswaarts. Het gaat oorlog worden, weet hij nu. Hij heeft gefaald. Het was allemaal voor niets. Dan krijgt hij onverwacht het nieuws dat Fokker bij terugkomst in New York bij een routineoperatie aan zijn neus is overleden. Plesman weet niet goed hoe hij dit nieuws moet verwerken.

Het verdriet

De bijzetting van Fokkers as in het familiegraf gebeurt maanden later, in bijzijn van Fokkers moeder, Jojo, de werknemers uit zijn fabriek en de familie Plesman. Die houdt een mooie speech en na afloop blijft hij lang hangen bij het graf van de man die hij twintig jaar lang als zijn grootste tegenstander heeft beschouwd. Als Suze bij hem komt staan, breekt Plesman. Niet alleen om Fokker, vooral om het verlies van Jan dat hij al jaren opkropt. Het delen van hun verdriet brengt de twee eindelijk weer samen.

Plesman vindt het verschrikkelijk dat al zijn harde werk uiteindelijk zinloos zal zijn als er weer een oorlog komt. Dat is Suze niet met hem eens. Het is pas zinloos als je het opgeeft. En dat gaan ze niet doen. Samen keren ze terug naar huis. Niemand weet wat de toekomst gaat brengen, maar ze zijn in ieder geval weer samen.

Deel dit artikel