Igone de Jongh doet er alles aan om aan de top te blijven. Cornald Maas volgt de eerste soliste van Het Nationale Ballet tijdens de voorbereidingen voor de klassieker La Dame aux Camélias. 

Over Igone de Jongh
Igone de Jongh (39) is geboren en getogen in Haarlem. Na het voorgezet onderwijs besloot ze zich volledig te storten op ballet. Eerst volgde ze een opleiding aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam, vervolgens verhuisde ze naar Londen om een opleiding aan de Royal Ballet School te volgen. Tijdens haar opleiding won ze een Arnold Haskell Award voor veelbelovende jonge danser. In 1996 begon De Jongh als aspirant bij Het Nationale Ballet, waar ze in zeven jaar tijd alle mogelijke rangen doorliep. In 2003, op 24-jarige leeftijd promoveerde ze tot eerste en tot op heden enige eerste soliste. 

Haar dans bleef niet onopgemerkt. In 2002 ontving ze de Aanmoedingingsprijs van Stichting Dansersfonds '79. In 2003 ontving ze de Alexandra Radius Prijs, een als eerbetoon aan Alexandra Radius ingestelde prijs voor aanstormend jong danstalent. Naast haar bijzondere vertolkingen van het klassieke balletrepertoire staat ze vooral bekend als muze van choreograaf Hans van Manen. 

In 2013 was Igone de Jongh te zien als balletdanseres in het nummer Birds van Anouk. Dit nummer diende als de inzending voor het Eurovisiesongfestival 2013. Sinds 2015 is Igone te zien als jurylid in het RTL 4-programma Dance, Dance, Dance. In 2016 benoemde Dance Europe haar tot 'dancer of the year' voor de rollen in John Neumeiers La Dame aux Camélias en Hans van Manens Fantasia. Tijdens de Nederlandse Dansdagen hetzelfde jaar kreeg ze de Gouden Zwaan voor haar bijdrage aan de Nederlandse dans. Enkele maanden later werd ze, om diezelfde reden, benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Deze Koninklijke onderscheiding kreeg ze uit handen van voormalig burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, na afloop van de première van Ted Brandsens Coppelia.

→ Je leest meer over de geschiedenis van ballet op NPO Focus!

Igone de Jongh in Volle Zalen
Hoe lang kun je doorgaan als topdanseres? Die vraag wordt steeds prangender voor Igone de Jongh (39), dit seizoen de ster in onder andere de klassieker La Dame aux Camélias, opgevoerd door Het Nationale Ballet. Cornald Maas volgt de eerste soliste tijdens haar voorbereidingen hierop. Hoe groot is de fysieke en mentale belasting voor haar? Is het applaus alle opoffering waard? En welk aandeel heeft Igones vriend, acteur Thijs Römer, in het succes? Een fascinerend inkijkje in de wereld van een dansfenomeen die er alles voor doet om aan de top te blijven.

Bekijk de aflevering met Igone de Jongh

Deel dit artikel