Na een sabbatical van twee en een half jaar staat cabaretière Brigitte Kaandorp weer op het podium met haar fonkelnieuwe theatershow Eh... Heeft deze periode van rust nieuwe inzichten gebracht? Cornald Maas gaat bij haar langs in de vierde aflevering Volle Zalen. 

Over Brigitte Kaandorp
Brigitte Kaandorp, inmiddels 56 jaar, groeide op in Haarlem in een rooms-katholiek gezin als derde van vier kinderen. Na het afronden van 'het atheneum' besloot de cabaretière-to-be Nederlands te studeren, waar ze na tweeënhalf jaar mee stopte. Gedurende deze opleiding trad ze met zelf geschreven nummers al regelmatig op in cafës en jongerencentra. Een week nadat ze met haar studie gestopt was in 1983, won ze het Camerettenfestival, het oudste én een van de grootste cabaretfestivals in Nederland. In de finale nam ze het als voormalig Nederlands student op tegen Paul de Leeuw en Hans Liberg. Na het winnen van Cameretten neemt ze het besluit om ‘fulltime cabaretière’ te worden. 

Na het succes op het Camerettenfestival, kwam ze met haar eerste show Waar gaat zij helemaal alleen heen (1987), waarmee ze de kleine zalen veroverd. Met shows die daaropvolgde, Laat mij maar even (1988) en Kouwe Drukte (1990) werd ze nationaal bekend. Toen Waar gaat zij helemaal alleen mee op televisie komt, stapt ze al snel over naar grote zalen wegens grote belangstelling voor haar shows. 

In 1991 begon Brigitte Kaandorp een vaste samenwerking met Bert Klunder, waarmee ze meerdere shows op locatie maakte; Chez Marcanti Plaza (1995), Miss Kaandorp – Brigitte, de Musical (1997) en Lustrum (2003). Tussendoor werkt ze ook aan een nieuw soloprogramma En Vliegwerk (1996), dat een groot succes, zowel in de theaters als op televisie, werd. In 1998 wilde Kaandorp de focus van haar shows verschuiven naar de liedjes met haar show CD Opname. Twee jaar later volgde Badwater, wederom een ouderwetse solo-show met genoeg ruimte voor haar liedjes. 

Haar succes bleef groeien. In 2008 ging haar nieuwe theatervoorstelling Zo, regie van Jessica Borst, in première. Tijdens deze voorstelling kreeg ze in 2009 een koninklijke onderscheiding van voormalig burgermeester van Amsterdam, Job Cohen. De jaren die volgde brachten ons vele nieuwe theatervoorstellingen, van Cabaret voor beginners  (2011) tot Metropole volgens Kaandorp in 2016. Nu is ze terug met Eh... na een sabbatical van tweeënhalf jaar. 

Brigitte Kaandorp in Volle Zalen
Na een sabbatical van twee en een half jaar staat Brigitte Kaandorp weer op het podium met haar fonkelnieuwe theatershow ‘Eh’. Wat is er in die periode met haar gebeurd? Heeft de rustperiode haar nieuwe inzichten gebracht? Cornald Maas volgt de cabaretière tijdens de voorbereiding van haar nieuwe voorstelling. Heeft Kaandorp nog genoeg te vertellen? Is ze ‘ouder en wijzer‘ en is het leven daarmee nu ‘leuker en luchtiger’?

Bekijk de aflevering met Brigitte Kaandorp
Deel dit artikel