Douwe Bob laat zich donderdag in het tv- programma Volle Zalen van een verrassende kant zien. 

In gesprek met Cornald Maas blijkt hij bewonderaar van het werk van de Zuid- Afrikaanse anti-apartheid dichteres Ingrid Jonker en de 16e eeuwse Italiaanse componist Carlo Gesualdo. Ook trekt hij zich het lot van vluchtelingen aan.

De Nederlandse troef op het komende Eurovisie Songfestival vertelt dat zijn geschiedenisleraar hem wees op Jonkers gedichten. Die raken hem, ook door ‘de puurheid van de Zuid- Afrikaans taal’. De religieus geïnspireerde muziek van Gesualdo werkte in het verleden verslavend op hem, bekent de singer-songwriter: “Ik heb meegemaakt dat ik drie dagen mijn huis niet uitkwam als ik ernaar luisterde, het was alles verzwelgend, bijna beangstigend.”

De 23-jarige zanger en muzikant steekt in het gesprek met Maas vluchtelingen een hart onder de riem. ‘’Als je ziet dat er mensen zijn die rotjes gooien naar die mensen, dat raakt mij diep.” Hij relativeert de invloed die hij heeft met zijn muziek en zijn teksten. “De muziek die ik maak is niet het woord van een generatie. Dance is nu het woord van een generatie,” aldus de zanger.

Verder in Volle Zalen het cabaretduo Plien & Bianca, al 20 jaar bij elkaar en nu op de planken met de voorstelling Gaat het nog door. En aandacht voor Roméo et Juliette, een samenwerking van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet. Cornald Maas bezocht de première met choreograaf Hans van Manen.

Deel dit artikel