Majd Mardo heeft heel wat hindernissen moeten nemen om te komen waar hij nu staat. In Volle Zalen een intiem portret van deze jonge acteur, die op achtjarige leeftijd samen met zijn ouders en zus uit Syrië vluchtte. 

Over Majd Mardo
Majd Mardo, inmiddels 29 jaar, kwam in 1998 op negenjarige leeftijd als vluchteling vanuit Syrië naar Nederland, samen met zijn ouders en zussen. Na meer dan een jaar in asielzoekerscentra te hebben doorgebracht, ging de jonge acteur en zijn familie in Groningen wonen. Daar volgde hij een mbo-opleiding theater. In 2009 begon hij aan de Toneelacedemie Maastricht, waar hij in 2013 afstudeerde. Samen met oud-klasgenoot Steef de Bot richtte hij de Mardo Stichting Icarus op, waarmee zij uit huis geplaatste jongeren een nieuwe kans geven. Een kans om hun droom waar te maken door middel van theater en film. 

In 2014 speelde hij een van de drie hoofdrollen in de bekroonde productie Nobody Home van regisseur Daria Bukvić. Al de hoofdpersonages hadden gemeen dat ze allen als vluchteling naar Nederland kwamen. In 2016 speelde hij onder dezelfde Nederlands-Belgische regisseur in jongerenvoorstelling Jihad, dat het verhaal vertelt van drie vrienden die op weg zijn naar Syrië om zich aan te sluiten bij strijders daar.

Op televisie was Mardo te zien in de thrillerserie Overspel, in de korte film Nachtoord en in de televisiefilm Kamp Holland. In 2017 speelde hij de hoofdrol, samen met George Tobal, in Jungle. Jungle gaat over een reis van een jonge Syrische vluchteling met als gedroomde eindbestemming Londen. Hij belandt echter in het beruchte en meedogenloze vluchtelingenkamp Jungle in Calais. Daar sluit hij een fragiele vrienschap met zijn cynische tentgenoot, die zelf de hoop heeft opgegeven. Terwijl ze zich overdag de ongeschreven wetten van het kamp eigen proberen te maken, riskeren de twee lotgenoten s'nachts hun leven op weg naar 'het beloofde land'. Deze rol leverde hem, samen met medespeler Tobal, een Gouden Kalf op. 

Recentelijk, in 2018, speelde hij in de televisiefilm Gewoon vrienden de rol van Yad, een gesjeesde student medicijnen, die met hangende pootjes terugkeert naar zijn ouders in Almere, en daar verliefd wordt op Joris. Deze twintigers lijken voor elkaar gemaakt. Ze moeten alleen eerst het één en ander rechttrekken met hun moeders.

Vanaf het theaterseizoen 2018-19 behoort Mardo tot het vaste ensemble van Toneelgroep Amsterdam, onder leiidng van directeur Ivo van Hove.

Majd Mardo in Volle Zalen
Een intiem portret van een jonge acteur die heel wat hindernissen heeft moeten nemen om te komen waar hij nu staat. Twintig jaar geleden vluchtte hij als achtjarige met zijn ouders en zus uit Syrië. Nu behoort Majd Mardo (29) tot het Internationaal Theater Amsterdam (ITA), het prestigieuze toneelgezelschap onder leiding van directeur Ivo van Hove. Momenteel staat hij samen met onder andere Hans Kesting en Ramsey Nasr op de planken in de voorstelling Een klein leven. Cornald reist met Majid naar bijzondere plekken uit zijn verleden, zoals het asielzoekerscentrum waar hij met zijn familie in het prille begin bivakkeerde.

Volle Zalen - aflevering Majd Mardo
Deel dit artikel