Oud-Sinterklaas Bram van der Vlugt staat centraal in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen Volle Zalen. De inmiddels 84-jarige acteur, bekend van rollen in succesvolle televisieseries als Medisch Centrum West en Dokter Deen, staat dit theaterseizoen in maar liefst twee voorstellingen. Van stoppen met acteren wil hij nog niets weten. Cornald Maas volgt hem en blikt terug op zijn verleden, bespreekt zijn 'booming' heden en de toekomst. 

Over Bram van der Vlugt
Bram van der Vlugt is een 84-jarige acteur uit Den Haag. Vanuit kleine toneelgezelschappen als Toneelgroep Studio en De Nieuwe Komedie groeit hij door naar het nationale theatercircuit waarin hij sinds 1974 een vaste plek heeft verworven. Na zijn doorbrak als dokter Finlay (uit de serie Memorandum van een dokter) in de jaren zestig, zijn er weinig televisieseries waarin hij niet te zien is. Enkele hoogtepunten uit zijn tv-carriere zijn de rollen van dokter Brouwer in Medisch Centrum West, advocaat Marius de Boer in Keyzer & De Boer en Bart Vos in Dokter Deen. Van 1986 tot en met 2010 kroop Van der Vlugt jaarlijks in de huid van Sinterklaas. 

vollezalen_bramvdvlught.jpg
Cornald Maas en Bram van der Vlugt
vollezalen_bramvdvlught.jpg

In 2017 vertelde Van der Vlugt in het theater over het lot van zijn Joodse familie in de oorlog. Hij vertelt in Volle Zalen voor het eerst op tv over zijn Joodse moeder die in de oorlog naar Auschwitz werd weggevoerd. Samen met presentator Cornald Maas bezoekt hij het gemeentearchief in Den Haag, waar hij stuit op documenten over haar. In de Haagse wijk Bezuidenhout lopen Cornald en Bram door de straat van het ouderlijke huis van de acteur. Bram van der Vlugt was daar samen met zijn broer getuige van het 'vergisbombardement' van de Geallieerden op 3 maart 1945 en moest op de vlucht slaan.

Bram van der Vlugt bekijkt de overlijdensakte van zijn moeder die in de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz het leven verloor. Zijn moeder was van Joodse afkomst, maar omdat zijn vader niet van Joodse afkomst was, werden Bram en zijn broer met rust gelaten. Cornald Maas is bij het bijzondere moment dat Van der Vlugt de overlijdensakte bekijkt.

Een foto zegt meer dan duizend woorden: Bram bekijkt een foto van zijn moeder, zijn broer en zichzelf als baby. Hij herinnert zich natuurlijk weinig van het moment, maar dat maakt deze herinnering niet minder dierbaar. 

Volle Zalen met Bram van der Vlugt is op dinsdag 9 oktober om 20.25 uur te zien op NPO 2!

Deel dit artikel