In de laatste aflevering van Volle Zalen staat Peter Koelewijn centraal, die nog niet zonder de kick van het podium kan. Cornald Maas ontmoet Koelewijn op plekken die belangrijk zijn geweest voor de zanger, zoals zijn ouderlijk huis in Eindhoven en de opnamestudio in Hilversum.

Over Peter Koelewijn
De inmiddels 77-jarige Peter Koelewijn is op 29 december 1940 geboren in Eindhoven als zoon van een vishandelaar. Op jonge leeftijd was hij al fanatiek bezig met muziek en vooral met de popmuziek uit die jaren, met artiesten als Guy Mitchell, Johnny Ray en The Kilima Hawaiins. Op 13-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste gitaar en niet lang daarna begon hij met zijn eigen repertoire (toen nog veelal cowboy-liedjes) te schrijven. Rond diezelfde tijd begon hij op de Nuts Mulo zijn eerste bandje bestaande uit drie leden, die later ook deel zouden uitmaken van ''Peter en zijn Rockets'': Harry van Hoof, Charles Jansen en Peter van der Voort. 

Na de Muts Mulo begon de band, Peter en zijn Rockets, vorm te krijgen. Saxofonist Claus Buchholz kwam bij de band, die toen compleet was: Peter van der Voort voor de drums, Harry van Hoof voor de piano, Charles Jansen, die tevens de naam 'rockets' bedacht, voor de basgitaar, Claus Bucholz en Peter Koelewijn als zanger en gitarist. Enkele jaren later kwam daar als extra saxofonist Arnold Bagen bij. Een belangrijke inspiratiebron waren de Amerikaanse soldaten die in de jaren vijftig naar Eindhoven kwamen. In de weekenden trokken zij, in grote open Amerikaanse sleeën naar de lichtstad om daar te drinken, dansen en achter de meiden aan te gaan. Zij namen meestal hun eigen nieuwe platen mee, waarvan de meeste in Europa meestal niet eens uitkwamen. 

Eind 1959 nam Koelewijn samen met zijn rockets zijn eerste plaat op, een kneiter van een hit en inmiddels een klassieker: Kom van dat dak af. In de periode die volgde kwamen daar hits als Janus, Marijke, Laat me los, Spel die dans en 24.000 kussen bij. Na deze hits neemt de vaart af, en lukt steeds minder. De groep verandert na meerdere flops van samenstelling, Claus Buchholz, Harry van Hoof en Peter van der Voort verlaten de Rockets. Hun plaatsen werden ingenomen door Jeroen Ophoff (drums) en Hans Sanders (gitaar/keyboards). 

Halverwege de jaren 60 werd Peter Koelewijn gevraagd als producer voor nieuwe artiesten. De eerste productie met de Haagse groep Q65 wordt een hit, en ook zijn tweede met protestzanger Armand blijkt een succes. Enkele jaren later ruilde hij de platenmaatschappij in voor een ander, waar hij ook de kans kreeg om nieuw talent te ontdekken. In deze periode zorgt hij tevens voor een kneiterhit voor Bonnie St. Claire en produceert hij de enige plaat die Johan Cruyff heeft gemaakt; Oei, oei, oei, dat was me weer een loei.

In de jaren 70 neemt Koelewijn weer het initiatief om Peter en zijn Rockets nieuw leven in te blazen. Een remake van zijn hit Kom van dat dak af werd opnieuw een top 10-hit. Verder produceerde/schreef hij weer een aantal succesvolle nummers voor Nederlandse artiesten; Carolientje van Willeke Alberti en De liefde van de man gaat door de maag van Ria Valk. In 1978 begint hij zijn eigen productiemaatschappij, waar hij enkele jaren daarna weer mee stopte om zich te richten op zijn eerder opgerichte Rocket Management. Hij bleef wel schrijven en produceren.

Sinds het einde van de Rockets treedt Peter Koelewijn als solo artiest op. In 2002 volgt een succesvolle reeks aan reunie-concerten met de Rockets uit de jaren zeventig. Vijf jaar later krijgt Peter de prestigieuze Radio 2 Zendtijd Prijs tijdens een groot gala cocnert, waar vele artiesten liedjes van zijn hand zingen. Naar aanleiding van dit concert werd een best of-cd uitgebracht. Na 25 jaar bracht de toen 68-jarige Peter Koelewijn in november 2009 weer een plaat uit, Een gelukkig man, met daarop enkel nieuwe liedjes. In 2010 ontving Koelewijn de eerste TROS Kompas Oeuvre Prijs, als waardering voor wat hij voor de muziek in Nederland betekent heeft. In 2011 doet hij mee aan de Beste Zangers van Nederland. 

Peter Koelewijn in Volle Zalen
Peter Koelewijn (77) kan nog niet zonder de kick van het podium. Binnenkort staat hij met zijn Rockets in het theater met een mengeling van liedjes en verhalen. Cornald Maas ontmoet Koelewijn op plekken die belangrijk zijn geweest voor de zanger, zoals zijn ouderlijk huis in Eindhoven en de opnamestudio in Hilversum. Behalve als zanger was hij ook succesvol als hitmaker voor artiesten als Bonnie St. Claire, Willeke Alberti, Nico Haak en Helmut Lotti. Hoe kijkt Koelewijn terug op zijn artiestenloopbaan? En heeft hij nog iets te bewijzen? 

Bekijk de aflevering met Peter Koelewijn

Deel dit artikel