Vriend en vijand waren enthousiast over z’n ‘moderne revue’ Showponies (2018), waarin Alex Klaasen met veel zelfspot clichés over homoseksualiteit op de hak nam.

De Volle Zalen aflevering over Alex Klaasen zie je dinsdag 10 december 2019 om 20.25 uur op NPO 2. Daarna kun je de uitzending op deze pagina bekijken. 

Sprookjesfiguren 

Alleskunner Alex Klaasen - hij kan zingen, dansen en acteren - staat nu op de planken met de opvolger: 'Showponies 2'. Cornald Maas ontmoet Klaasen in een attractiepark vol sprookjesfiguren dat hij vaak met z’n ouders bezocht. Het prikkelde z’n fantasie: als jongetje maakte hij zélf poppen en naaide kleertjes, vertelt z’n moeder. 

Alex-Klaasen-balletjuf.jpg
Alex Klaasen met zijn vroegere balletlerares Josje
Alex-Klaasen-balletjuf.jpg
Volle Zalen

Cornald Maas biedt een unieke blik achter de schermen van de Nederlandse podiumwereld. Rondlopend in de coulissen, dicht op de huid van de makers, opent hij deuren die meestal gesloten blijven.

Homoseksualiteit en succes

Alex Klaasen had een gelukkige jeugd in Brabant, maar in Drenthe, waar z’n ouders naar toe verhuisden omdat z’n vader er directeur van de muziekschool werd, was hij depressief. Hij voelde zich er eenzaam en worstelde met z’n ontluikende homoseksualiteit. Eenmaal op de Kleinkunst Academie in Amsterdam zag Klaasen ‘dat er zoveel meer jongens waren als ik’. 

Tien jaar geleden brak hij door met een meesterlijke creatie van Toon Hermans. Genieten van het succes kon hij nauwelijks, hij kreeg een burn out en kwam een jaar amper onder de mensen. Naar eigen zeggen is hij nog altijd een ‘loner’, maar wel eentje die, soms gehuld in extravagante jurken en pruiken, zichzelf als multi-talent nu echt heeft ontdekt en helemaal ‘Alex’ is. Iemand die zich tot z’n eigen verbazing durft uit te spreken over maatschappelijke zaken, op het podium én in de media. Is de echte Alex Klaasen opgestaan? 

Deel dit artikel