Freek de Jonge werd dit jaar 75. In welke fase van z’n leven én kunstenaarschap is hij inmiddels beland? Volle Zalen volgt Freek én Hella de Jonge op de voet tijdens hun vele projecten.

De Volle Zalen aflevering over Freek de Jonge zie je dinsdag 3 december om 20.25 uur op NPO 2. Daarna kun je de uitzending op deze pagina bekijken. 

50 jaar op het toneel

Cornald Maas ontmoet beiden in de coulissen van  Koninklijk Theater Carré, waar Freek zojuist hoogtepunten uit z’n oeuvre heeft gebracht en de bezoekers uitvoerig bedankt voor hun komst. Enigszins deemoedig: ''In een vol Carré staan vond ik altijd vanzelfsprekend, maar nu voelt het als een soort comeback.’' Wat voor relatie heeft hij na 50 jaar met het publiek? ''Ik zal nooit een populariteit bereiken van Toon, André van Duin of Youp,'' zegt Freek. Maar daar is het de cabaretier naar eigen zeggen ook niet om te doen. Z’n mond houden in het publieke domein zal hij niet, ook al bevestigt hij daarmee z’n imago van ‘drammer’. Freek: “Het is geen houding van me, maar een diepgevoelde behoefte, zo ben ik.''

Freek-de-Jonge-met-vrouw-Volle-Zalen.jpg
Freek de Jonge met zijn vrouw Hella
Freek-de-Jonge-met-vrouw-Volle-Zalen.jpg
Volle Zalen

Cornald Maas biedt een unieke blik achter de schermen van de Nederlandse podiumwereld. Rondlopend in de coulissen, dicht op de huid van de makers, opent hij deuren die meestal gesloten blijven.

Kwetsbaar en ouder worden

Hella de Jonge is verantwoordelijk voor kostuums, licht en vormgeving van Freeks shows. Als partner is ze ook zijn anker. ''Ik ga altijd in de auto met hem mee naar een optreden, hij heeft me wel nodig.'' Is Freek kwetsbaarder geworden op deze leeftijd? ''Hij heeft de deur opengezet voor emoties,'' zegt Hella, ''dat heeft zeker te maken met het ouder worden''.  

Deel dit artikel