Cabaretier Herman Finkers kreeg dit jaar de Blijvend Applaus Prijs als eerbetoon voor z’n hele oeuvre. Finkers’ laatste soloprogramma dateert alweer van 12 jaar geleden, wegens ziekte bleef het nadien bij incidentele optredens en projecten.

De Volle Zalen aflevering over Herman Finkers zie je dinsdag 17 december 2019 om 20.25 uur op NPO 2. Daarna kun je de uitzending op deze pagina bekijken. 

Oudejaarsconference en absurde humor

Herman Finkers verzorgde tot verrassing van velen de oudejaarsconference van 2015. Finkers speelt nu de hoofdrol in de Twentse speelfilm 'De Beentjes van Sint Hildegard', die begin 2020 uitkomt. Tegenspeelster is Johanna ter Steege, ook uit Twente, en de regie is in handen van Johan Nijenhuis, eveneens streekgenoot. De film verhaalt over een man die letterlijk op de vlucht slaat voor de hem benauwende relatie met z’n vrouw. Finkers zelf bewerkte het van oorsprong Tjechische script tot een mix van absurde humor en medemenselijkheid. Hoe heeft hij het maken van de film ervaren? En wat is het verschil met de totstandkoming van een cabaretprogramma?

Herman-Finkers-in-Volle-Zalen.jpg
Herman Finkers
Herman-Finkers-in-Volle-Zalen.jpg
Volle Zalen

Cornald Maas biedt een unieke blik achter de schermen van de Nederlandse podiumwereld. Rondlopend in de coulissen, dicht op de huid van de makers, opent hij deuren die meestal gesloten blijven.

'Schrijvershuisje'

Cornald Maas ontmoet de cabaretier in een klein ‘schrijvershuisje’ aan het riviertje De Dinkel, waar hij soms dagen en nachten achtereen doorbrengt. Net als het personage in de film blijkt ook Finkers grote behoefte te hebben aan alleen zijn. Zien we de populaire cabaretier ooit nog terug in het theater? Een portret van een geliefde grappenmaker die in het licht van z’n ziekte leukemie elke nieuwe dag als een geschenk ervaart. 

Deel dit artikel