De grauwe gans is de meest voorkomende gans in Nederland. Hij is herkenbaar aan zijn grijze veren, witte achterlijf, opvallende oranje snavel en oranje poten.

De grauwe gans leeft nabij water en in open moerasgebieden. Ze leven vaak in grote groepen, ook wel kolonies genoemd. De kolonie biedt veiligheid en schrikt tegelijkertijd vijanden af.

Zeldzame broedvogel

Het is moeilijk voor te stellen dat de grauwe gans veertig jaar geleden bijna was verdwenen uit Nederland. Het was een zeldzame broedvogel die zelfs ooit werd uitgezet om te voorkomen dat de soort uit Nederland zou verdwijnen. Maar toen de IJsselmeerpolders ontstonden hebben de ganzen zich daar hersteld en nu zijn ze niet meer weg te denken uit Nederland.

Herbivoor

De grauwe gans is een echte herbivoor. Hij eet voornamelijk gras maar houdt ook van zaden, vruchten, knollen, rietscheuten en oogstresten. Om dit makkelijk te eten en te vermalen beschikt de gans over een zaagrand aan de bovensnavel.

Gelukkig getrouwd

De grauwe gans is een sociale vogel en hij is zelfs monogaam. Stelletjes blijven dus heel hun leven bij elkaar. De gans kan tot wel veertig jaar oud worden. In april tot mei/juni begint het broedseizoen, vaak worden er vier tot tien eieren gelegd. De kuikens zijn na het verlaten van het nest gelijk zelfstandig en ze scharellen zelf hun eten bij elkaar. Dit gebeurt wel altijd onder toeziend oog van de ouders.

blockquote
De grauwe gans is een sociale vogel en hij is zelfs monogaam. Stelletjes blijven dus heel hun leven bij elkaar.
 

Belangrijk overwintergebied

De grauwe gans is geen trekvogel meer. In de jaren ‘80 overwinterede nog ongeveer 80 procent van de Europese grauwe ganzen in Spanje, maar inmiddels gebeurt dit niet meer. Nu is Nederland één van de belangrijkste overwintergebieden. Een groot deel van de grauwe ganzen trekt niet meer en blijft het gehele jaar in Nederland. Wel krijgen ze tijdens de winter wat extra gezelschap erbij vanuit Scandinavië of Siberië. Samen brengen de ganzen de winter dan door in Nederland.

Deel dit artikel