De moeflon is de kleinste soort van de wilde schapen en komt voor in het Nationaal Park de Hoge Veluwe.
Indrukwekkende horens
De mannetjes (rammen) hebben indrukwekkende gedraaide horens. Hoe ouder ze worden, hoe langer en grote de horens worden. De horens kunnen wel 85 centimeter lang worden. De vrouwtjes (ooien) krijgen soms ook horens, maar die zijn een stuk kleiner.
Veluwe
Van oorsprong komen moeflons voor op Corsica en Sardinië. Maar in 1921 heeft Anton Kröller ze voor het eerst uitgezet in de Veluwe. Op dit moment leven er ongeveer tweehonderd moeflons in het park. De functie van de moeflons is vooral het open houden van het park. Ze eten dus gras tussen de heideplanten weg. Net als edelherten zijn ook moeflons herkauwers. Verder eten de moeflons nog twijgen, knoppen en jonge bladeren.
Krachtmeting
De dieren leven in grote kuddes, de rammen apart van de ooien. In de paartijd komen de rammen en ooien bij elkaar. In die periode gaan de rammen bepalen wie de sterkste is. Deze krachtmeting vindt voortdurend plaats en tijdens deze beproeving beuken ze met de horens tegen elkaar aan. Deze klap is op grote afstand te horen. De jonge rammen doen er soms wel zeven jaar over om een dominante positie in de groep te bereiken. De sterkste ram mag uiteindelijk met de ooi paren.
De jonge rammen doen er soms wel zeven jaar over om een dominante positie in de groep te bereiken.
Als de ram zijn lip optrekt ruikt hij welke ooi paringsbereid is, dit wordt ook wel ‘flemen’ genoemd. In tegenstelling tot de edelherten is er bij moeflons geen harem-vorming. De draagtijd van de ooien is ongeveer vijf maanden en ze werpen in april of mei meestal één en soms twee lammetjes. De ooien zijn na anderhalf tot drie jaar geslachtsrijp, de rammen vaak al na één jaar.
Bedreigde diersoort
De moeflons op de Veluwe doen het goed. De moeflons in Corsica en Sardinië zijn echter inmiddels een bedreigde diersoort. Dit komt doordat ze steeds meer leefgebied verliezen en doordat er nog steeds gejaagd wordt op de moeflons, de magnifieke horens zijn helaas erg gewild.