Volg de vos terwijl hij op jacht is. Hij komt een kadaver tegen van een wild zwijn, maar een groep raven had dit kadaver ook al opgemerkt…

De vos in de video is dus op jacht. Een hinde heeft de vos opgemerkt, maar de hinde is samen met een grote groep en heeft dus niets te vrezen voor de vos.

Vondst

De vos vindt een kadaver van een wild zwijn. Hij heeft een goed reukvermogen, maar alleen van dichtbij. Daarom merkt de vos het kadaver pas laat op. Vossen jagen solitair en meestal ’s nachts en in de schemering, maar in onverstoorde gebieden jaagt hij liever overdag. De vos kan hard rennen, tot wel zestig kilometer per uur. De normale snelheid is echter zes tot dertien kilometer. De vos eet bijna alles. De prooien van de vos zijn meestal kleine en middelgrote prooidieren, maar hij eet ook vruchten, bessen, aas en afval. Dagelijks moet een vos ongeveer vijfhonderd gram aan voedsel binnenkrijgen. Net als de eekhoorn, begraaft de vos zijn voedselresten die hij vervolgens later ook weer opgraaft. De vos legt alleen geen voedselvoorraden aan en is in tegenstelling tot de eekhoorn goed in het terug vinden van het begraven voedsel.

Competitie

De vos is helaas niet de enige die het kadaver heeft opgemerkt, een groep raven heeft het kadaver ook in het vizier. Raven kunnen juist wel op grote afstand ruiken, ze zijn namelijk echte aaseters. De raven houden afstand en gaan eerst de situatie bestuderen. Maar al snel komen ze dichterbij en begint de wedstrijd tussen de vos en de groep raven. De prijs? Het kadaver van een wild zwijn.

Wie niet waagt, wie niet wint

Er komen steeds meer raven bij en de vos houdt het niet meer vol. De raven winnen uiteindelijk de wedstrijd. Als een groep raven een kadaver claimt dan nemen individuele raven stukken vlees en organen mee en verbergen dat, om het later in hun eentje op te eten. Een raaf kan net zoals de vos goed onthouden waar hij het eten heeft verstopt. Ook houdt een raaf in de gaten waar andere raven hun eten verstoppen, om later die voorraad te kunnen plunderen. Een echte teamplayer is het dus niet. De vos heeft het voor nu opgegeven maar hij komt nog zeker in de nacht terug, voor poging twee.

Deel dit artikel