De buizerd: de meest gevarieerde roofvogel van Nederland. Het gevaarte met een spanwijdte van anderhalve meter is een uniek dier in Nederland. Hij is in veel verschillende kleuren en patronen te vinden; van donkerbruin tot wit. Het geluid van een buizerd klinkt als een gerekt klagend gemiauw.

Jagen

De vogel voelt zich het meest op zijn gemak in open landschappen op een tak of een paal, hier kan hij namelijk goed het overzicht houden en zijn prooien spotten.

De havikachtige jaagt ook vanuit hoog in de lucht. Daar is hij dan ook makkelijk te herkennen doordat hij langzaam door de lucht cirkelt. Soms doet hij dit ook 'biddend': dan hangt hij met klapperende vleugels in de lucht om dichter bij de prooi in de buurt te komen. Het is een flexibele eter en eet wat de pot schaft: als hij ook maar iets ziet rondlopen duikt hij als een baksteen naar beneden op zijn prooi. Het liefst eet hij kleine zoogdieren, maar met aas is hij in de winter ook al tevreden. Weinig kleine zoogdieren zijn veilig voor het dier, maar mensen worden zelden tot nooit aangevallen.

De buizerd is niet de enige vogel die honger heeft, er zijn vaak meer kapers op de kust die ook bij het aas willen komen. Verdedigen van je gevonden voedsel is dan ook een van de eerste dingen die ze na hun geboorte aanleren. Met volle borst vooruit en open vleugels kan je het winnen van je tegenstander en het aas als eerste opeten.

Jeugd

Moeder buizerd broedt elk voorjaar 37 dagen op twee tot vier eieren. Vaak bouwt de moeder het nest van het voorgaande jaar weer op. Het ei dat als eerste uitkomt heeft de meeste kans op overleven. Waar de ouders er al stoer en sterk uitzien, zijn de kuikens nog bedekt onder een laag grijswitte dons. Om te overleven moet het kuiken het voor elkaar krijgen om helemaal vooraan in het nest te zitten als vader buizerd eten komt brengen. Als er niet genoeg eten wordt verzameld voor het hele gezin, wordt het zwakste kuiken uit het nest geduwd om ruimte te maken. Bij een groot voedseltekort wordt hij helemaal opgegeten door zijn broers en zussen.

Na twee maanden staakt vader buizerd de roomservice, hij brengt steeds minder voedsel naar het nest. De kuikens hebben inmiddels sterke vleugels, waarmee ze nu zelf kunnen uitvliegen op zoek naar voedsel. Na vier jaar zijn de buizerds helemaal volgroeid en gaan op zoek naar een partner om zelf een nest groot te brengen.

Wist je dat?

  • De buizerdpopulatie steeds meer groeit
  • De vogel in Nederland voornamelijk op het strand en in de bosranden voorkomt
  • Hij in Europa en in AziĆ« het meest voorkomt
  • Dat de buizerd, om zo veel mogelijk energie te besparen, op warme luchtbellen bovenin de lucht hangt tijdens het jagen

Deel dit artikel