In zee zijn ze soepel en elegant, maar op het land komen zeehonden behoorlijk onhandig over. In de zee zwemmen ze wel 35 kilometer per uur, terwijl ze op het droge met een beetje mazzel 2 kilometer per uur halen.

De meeste zeehonden in Nederland leven in Het Waddengebied. In Nederland komen vooral de gewone zeehond en de grijze zeehond voor. De gewone zeehond heeft een korte snuit en schuinstaande neusgaten, terwijl de grijze zeehond een lange, kegelvormige snuit heeft met twee aparte neusgaten. De grijze zeehond is ook een stuk groter dan de gewone zeehond. Zeehonden liggen vaak in grote groepen samen op het strand, maar eigenlijk zijn het solitaire dieren: ze jagen en leven in hun eentje.

Banaanvorm

Zeehonden komen regelmatig aan land om een beetje uit te rusten en te zonnen. Waneer ze helemaal zijn opgedroogd door de zon, kun je de korte vacht heel goed zien. Vaak houdt de vacht een dier warm, maar bij zeehonden is dit niet het geval! Zeehonden blijven namelijk lekker warm door de 5 centimeter dikke speklaag ónder hun vacht. Eén klein probleempje: hun kop en flippers hebben geen speklaag. Dit is precies de reden waarom zeehonden vaak in een banaanvorm liggen! Misschien heb je het wel eens gezien, ze houden dan hun kop en flippers omhoog zodat deze kunnen opwarmen in het zonnetje.

Als een speer

Zeehonden bewegen heel soepel in het water. Ze gebruiken hun voorste flippers om te sturen en de achterste flippers om snelheid te maken, zo gaan ze als een speer. De snor- en wenkbrauwharen werken perfect om vis mee op te sporen, ze ruiken de vis al op grote afstand in het water. Op een dag eten ze ongeveer 5 kilo vis.

Zeehonden blijven gemiddeld zo'n 15 minuten onder water, en soms slapen ze er ook
Luc Enting

Kleintjes

De jongen van de gewone zeehond worden in de zomermaanden geboren en die van de grijze zeehond juist in de winter. De jongen van de grijze zeehond hebben dan ook een dikke, witte wintervacht wanneer ze geboren worden. Ze lijken dan een beetje op een ijsbeertje en met de vacht kan niet gezwommen worden. Best onhandig, dus. De moeder moet steeds aan land komen bobberen (de manier van voortbewegen van een zeehond aan land) om haar pup voeding te geven. Drie weken lang krijgt de pup moedermelk en wanneer hij zijn witte vacht verliest gaat hij zelf de zee in om te jagen op vis.

Deel dit artikel