Dit keer in Wild in Nederland: de zandhagedis. Dit mooie beestje leeft in open gebieden met lage begroeiing. Je kunt de zandhagedis herkennen aan zijn stevige lichaam en stompe kop.

Mannetjes en vrouwtjes

De man heeft, vooral tijdens de paringstijd, felgroene flanken. Tussen de lage struikjes gaat hij op zoek naar insecten om te eten. Het vrouwtje valt iets minder snel op, zij is overwegend bruin gevlekt. De mannetjes en de vrouwtjes leven allebei solitair. Als het kouder wordt trekt de zandhagedis zich terug in spleten en holletjes. Dit doen ze ook standaard in de nacht. Maar, wanneer ze eenmaal weer opgewarmd zijn door de zon, zijn ze super actief.

Paartijd

Halverwege april begint de paartijd, dan gaan de mannetjes en vrouwtjes naar elkaar op zoek. Na het paren blijft het mannetje nog een paar dagen bij het vrouwtje, om te voorkomen dat ze ook met andere mannetjes paart. Vaak doet ze dat alsnog wel, om de overlevingskans van de eitjes groter te maken.

Daar zijn ze dan!

Deel dit artikel