De zeearend is een vogel met een spanwijdte van ruim twee meter. Het is de grootste roofvogel van Europa en wordt dan ook niet voor niets ‘de vliegende deur’ genoemd.

Wintergast

Eeuwenlang bezocht de zeearend ons land alleen in de winter, maar in 2016 vestigde een paartje zeearenden zich voor het eerst in de Oostvaardersplassen. Een ideale plek met veel rust en genoeg prooi om op te jagen. Er werd dat jaar dan ook met succes een jong voortgebracht. Ondertussen zijn er al meer broedparen bijgekomen zoals bijvoorbeeld in het nationale park: De Alde Feanen. Ook dit paar heeft al twee jaar met succes in dit gebied gebroed.

Schijn bedriegt

Ondanks zijn naam doet vermoeden bevindt de zeearend zich vooral in de buurt bij zoet water. Hier jaagt de zeearend op vis, zoetwaterdieren en soms kleine zoogdieren. In de winter eten ze vooral veel aas. De zeearend heeft zelf geen natuurlijke vijanden, afgezien van de mens. De zeearend bouwt ook een zeer groot nest in de kruin van een boom. Dit nest wordt vaak jaren achtereen gebruikt. Opvallend is dat zeearenden verrassend dicht bij elkaar broeden in voedselrijke gebieden. Het zijn sociaal levende dieren zonder territorium.

Jongen

De zeearend broeit van januari tot in mei, een legsel bevat meestal twee eieren. De eieren komen na 38 dagen uit en de jongen zijn al na 70-90 dagen vliegvlug. Je kan jonge zeearenden herkennen aan de bruine staartveren. Na enkele jaren krijgen ze pas de bekende kenmerken zoals de witte staart, gele ogen en gele snavel.

De zeearend is dus een vaste bewoner van Nederland geworden en hierdoor kunnen we nog vaker van deze spectaculaire vogel genieten.

Deel dit artikel