In het struikgewas van kruiden en bramen nabij poelen en vennen leeft de boomkikker. Het is de enige in zijn soort in Nederland.

Een boomkikker kan een maximale lengte bereiken van (maar) vijf centimeter. Hij eet voornamelijk insecten die hij heeft gevangen met zijn tong, vaak zijn dit vliegen of kevers.

Zonaanbidders

De boomkikker houdt ervan om te zonnen en zoekt dan ook vaak zonnige plekken op om op te warmen.  Terwijl de boomkikker lekker aan het zonnebaden is, vertrouwt hij op zijn groene schutkleur. Door deze kleur worden boomkikkers praktisch onzichtbaar. Overdag zit de boomkikker doodstil en slaapt hij met zijn ogen dicht zodat hij nog minder opvalt. ‘s Avonds wordt hij actief en gaat hij op zoek naar eten.

Camouflage

Je herkent de boomkikker aan zijn heldere, lichtgroene kleur. Afhankelijk van de temperatuur en gemoedstoestand van de kikker kan de kleur veranderen, de boomkikker kan dan groengrijs of zelfs bruin worden.

Zuignappen

Aan het uiteinde van zijn vingers en tenen heeft de boomkikker hechtschijfjes. Ze lijken op zuignappen en ze zijn dan ook bedoeld om te blijven plakken op de ondergrond. Een hechtschijf heeft een fijne structuur met kleine kanaaltjes, waarin bij het neerzetten vocht wordt gedreven. Hierdoor blijft de boomkikker plakken op het oppervlak. Daarnaast bevat de buik ook nog een slijmlaagje, dit laagje is vooral handig tijdens het klimmen.

Paartijd

Het bekende geluid van een mannelijke boomkikker wordt veroorzaakt door de kwaakblaas. Dit is een uittrekbaar stuk huid dat wordt opgeblazen en uiteindelijk bijna net zo groot is als de boomkikker zelf. Het kwakende geluid maakt de boomkikker in de paartijd om een vrouwtje naar hem toe te lokken. Zo’n klein beestje kan een boel lawaai maken, het geluid kan namelijk tot op één kilometer afstand gehoord worden! Opmerkelijk is dat de mannetjes niet door elkaar heen kwaken. Ze stemmen het juist op elkaar af zodat ze beter te horen zijn.

blockquote
Zo’n klein beestje kan een boel lawaai maken, het geluid kan namelijk tot op één kilometer afstand gehoord worden!
 

Rode Lijst

De vijanden van de boomkikkers zijn zoogdieren en vogels. De boomkikker staat op de Rode Lijst en is dus een bedreigde soort in Nederland. Gelukkig gaat het langzaam de goede kant op en worden bedreigingen bestrijd en worden boomkikkers en hun leefgebied beschermd.

Deel dit artikel