Eeuwenlang waren ze niet in ons land als broedvogels. Maar sinds 2001 kun je ze weer spotten: kraanvogels. Meestal vliegen ze over ons land om elders te broeden maar steeds vaker blijven ze in Nederland.

Kraanvogels zijn grijsblauwe vogels met een rode kop. Ze zijn net iets groter dan de ooievaar en hun staart lijkt op die van een struisvogel. Met hun trompetterend geluid en spanwijdte van wel twee meter vallen ze op. Toch zijn het schuwe vogels die houden van ruimte, nattigheid en rust. 

Aansterken met maïs

Vanuit het zuiden van Europa komen ze in groepen naar Nederland. Ze maken hier een tussenstop om aan te sterken. In maisvelden komen ze op krachten waar ze achtergebleven maiskorrels gretig opeten. Daarna vliegen de meesten door naar Scandinavië om te broeden. 

Bijzonder paringsritueel

Een enkeling blijft in ons land om jongen te krijgen. Het vrouwtje laat zich niet zomaar verleiden en dat weet het mannetje maar al te goed. Hij gooit al zijn charmes in de strijd om het vrouwtje warm te maken voor het paren. Hij maakt de meest gekke sprongen, tot wel enkele meters hoog. Ze roepen luidruchtig, spreiden hun vleugels en tonen zo echt macho gedrag tijdens deze bijzondere paringsdans.

Als het vrouwtje onder de indruk is van zijn dancemoves, heeft het mannetje toestemming om bovenop haar te springen. Als de daad verricht is en ze zijn beiden bijgekomen, is het tijd om zichzelf te wassen en de veren weer glad te strijken. Daarna scharrelen ze op zoek naar een hapje eten. En dat is niet zo moeilijk want kraanvogels zijn alleseters. Er is altijd wel wat lekkers te vinden. 

Steeds meer kraanvogels

In ons land is de kraanvogel vooral te spotten in het Fochteloërveen. Dit is een hoogveengebied op de grens van Friesland en Drenthe. Hoewel het er niet veel zijn, in 2017 waren er 22 parende kraanvogels in ons land, is er een geleidelijke stijging te zien van het aantal broedende kraanvogels in Nederland. De kraanvogel broedt in een groot gebied van Europa waardoor de kans op uitsterven klein is.

→ Meer Wild in Nederland

Deel dit artikel