In dit deel leer je nog meer over het kleinste lid uit de hertenfamilie: de ree. In deel I heb je onder meer kunnen zien in welke landschappen de ree graag leeft en hoe je het verschil kunt zien tussen een mannetje en een vrouwtje.

Sprong

Als het winter wordt, zie je reeën steeds vaker in groepjes. Zo'n groepje wordt een 'sprong' genoemd en bestaat vaak uit een aantal vrouwtjes met hun kalfjes van het afgelopen voorjaar. Deze kalfjes blijven nog bij hun moeder tot dat het vrouwtje weer nieuwe jongen krijgt. 

De bast van het gewei

In de winter verliezen de mannetjes hun gewei, dat daarna gelijk weer begint te groeien. In vier maanden tijd groeit het van een paar stompjes uit tot een volgroeid gewei mét huid: de bast. Wanneer het voorjaar begint, sterft deze huid af en het begint los te laten van het gewei. De reebok schuurt het gewei dan langs takken en stammetjes om de huid er vanaf te halen. In mei is de bast vaak helemaal verdwenen. Rond deze tijd worden ook weer nieuwe kalfjes geboren. Leuk weetje: in driekwart van de gevallen is het een tweeling. In de eerste week na de geboorte blijven de kalfjes achter op het moment dat de moeder voedsel gaat zoeken, daarna mogen ze mee op pad.

blockquote
Als je een kalfje alleen tegenkomt in de natuur, laat het dan gewoon liggen. De moeder komt altijd terug om het kalf op te halen.
Luc Enting

Deel dit artikel