Dit keer in Wild in Nederland: de reiger. Goed te herkennen aan zijn trage vleugelslag en vaak aan een lange nek, maar waar is deze vogel nog meer aan te herkennen? En welke soorten zijn in Nederland te zien?

De blauwe reiger

Dit is de meest voorkomende reiger in Nederland. De blauwe reiger is bijna een meter lang, dat komt vooral door zijn lange, s-vormige nek. Het grappige is dat deze vogel eigenlijk helemaal niet blauw is. In werkelijkheid is deze reiger grijs, wit en zwart. Je kunt 'm herkennen aan zijn zwart-witte strepen op de nek en de zwarte kuif op zijn hoofd. De blauwe reiger vindt veel voedsel in vochtige polders en in slootjes: regenwormen, insecten en soms zelfs een muis, mol of kikker. Vis is echter vrijwel altijd het hoofdbestanddeel van hun eten.

Hap, slik, weg!
Hap, slik, weg!
Hap, slik, weg!

De grote zilverreiger

De grote zilverreiger is even groot als de blauwe reiger, maar ziet er door zijn witte verenkleed heel anders uit. Deze reiger is helemaal wit, met een gele snavel. De laatste jaren zie je steeds meer grote zilverreigers in Nederland, waarvan een deel het hele jaar in ons land blijft, net als een deel van de blauwe reigers. Het grootste verschil tussen de twee soorten reigers is dat de grote zilverreiger een stuk schuwer is. Deze reiger verblijft het liefst in rustige zoetwatergebieden. De blauwe reiger verblijft daarentegen ook graag midden in de stad.

De grote zilverreiger
De grote zilverreiger
De grote zilverreiger

Andere soorten

Naast deze twee meest voorkomende reigers in Nederland, zijn er nog meer reigers te spotten in ons land. De purperreiger bijvoorbeeld, deze reiger is een stuk slanker en heeft een fraai, opvallend uiterlijk. In het najaar verlaat de purperreiger ons land voor een warmer oord. Een veel kleinere reiger, die je maar zelden ziet in Nederland, is de ralreiger. Deze reiger leeft het liefst in moerasgebied. Net als de ralreiger, is de koereiger ook erg klein. Deze reiger zoekt zijn voedsel in de buurt van vee, vandaar zijn naam.

Deel dit artikel