We zien het steeds vaker voorbij komen in het nieuws, de wolf leeft tegenwoordig weer in Nederland. 150 jaar geleden is de wolf verdwenen uit ons land, dankzij de intensieve jacht op het roofdier.

Wolven in Nederland

Een roedel wolven bestaat meestal uit een ouder paar wolven en een paar welpjes. Een wolvenpaar blijft meestal hun hele leven bij elkaar. Wanneer een welp ongeveer twee jaar oud is, zoekt hij of zij een eigen terretorium. De wolven die in 2018 in Nederland gezien zijn, zijn allemaal nog ongeveer zo jong. 

Hond of wolf?

Wanneer je een wolf in Nederland ziet lopen, zul je waarschijnlijk eerst erg twijfelen of het niet toch een hond is. Je herkent de wolf aan zijn rechte rug en de lichte vacht rondom de bek. De oren staan iets verder uit elkaar dan bij een hond. Naast deze kenmerken is de wolf ook een stuk groter dan de hond. Een prooi kunnen ze al op zo'n 300 meter afstand ruiken en in het donker kan de wolf ook uitstekend zien. Prooidieren van de wolf zijn voornamelijk reeën, herten en wilde zwijnen.

Wij mensen hebben weinig te vrezen voor wolven, ze zullen ons namelijk zo veel mogelijk mijden. Wanneer je een wolf tegenkomt, hou dan zo veel mogelijk afstand. Als je een hond bij je hebt, hou deze dan aangelijnd. De wolf kan een hond als concurrent zien.

De wolf vanaf 2019 definitief in Nederland?

In 2015 is de wolf weer voor het eerst sinds lange tijd in ons land gespot. In 2018 zijn er tot nu toe maar liefst tien wolven gesignaleerd, die in totaal dertig keer door mensen gezien zijn. Er zijn twee wolvinnen die al langere tijd leven op de Veluwe, dat blijkt uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit en monitoring van de natuurorganisatie Wolven in Nederland. De ene wolf is sinds juli op de Veluwe, de ander sinds augustus. Mocht het eerste dier er eind januari nog steeds zijn, dan is de wolf officieel gevestigd in Nederland!

Deel dit artikel