De eik: een belangrijke voedselbron voor heel veel dieren. Als de herfst begint, dan zijn de vruchten van deze boom volgroeid en komen er allerlei dieren op af.

Een eikel is de vrucht van de eikenboom. Het is een noot met één, soms twee zaden. Het duurt tussen de zes en vierentwintig maanden voordat een eikel kiemt. De eik geeft elk jaar eikels, maar niet altijd evenveel. De jaarlijkse hoeveelheid wordt de ‘mastopbrengst’ genoemd. Meestal vallen de eikels eind september of begin oktober uit de boom.

Fijnproevers

Niet alle liefhebbers van eikels kunnen bij de takken van de eik, die zullen moeten wachten tot de eikels vallen. Een groot liefhebber is het wilde zwijn. Hij is voor een groot deel afhankelijk van eikels om de winter door te komen. Wilde zwijnen leggen er een dikke vetlaag mee aan, voordat het echt koud wordt. Een andere echte fijnproever is natuurlijk de eekhoorn. Ook hij overleeft de winter door de eikels. Een deel wordt meteen opgegeten en een ander deel wordt begraven voor een later moment. Andere liefhebbers van deze vrucht zijn de bosmuis, de gaai en kleine zangvogels zoals de pimpelmees. Bij al deze dieren bestaat de wintervoorraad soms wel voor vijfentwintig procent uit eikels.

Vergeten eikels

De eik is voor zijn voortbestaan vooral afhankelijk van de gaai en de eekhoorn. Een eikel valt namelijk niet ver van de boom en kan onder het bladerdak van de boom niet uitgroeien tot een boom. Dieren moeten de eikels dus verspreiden. De gaai en de eekhoorn begraven de eikels voor de winter maar het terugvinden van de begraven eikels is soms nog wel een moeilijk karwei. Deze vergeten eikels ontkiemen vervolgens in een vochtige bosbodem en groeien uit tot jonge eikenboompjes. Als ze geluk hebben behoren ze na een tijdje tot een nieuwe generatie eiken. Eiken kunnen maar liefst duizend jaar worden. Dus als ze eenmaal volgroeid zijn, dan blijven ze nog wel even staan.

Giftig?

De bladeren van de eik en de eikels bevatten allebei tannine. Dit stofje kan het maagdarmstelsel irriteren, eikels zijn dus giftig voor mensen als je ze zo uit de hand eet. Wilde zwijnen, herten en eekhoorns kunnen dit gif wel goed verdragen. Als je de schil en de vliesjes van de eikel verwijdert en de vrucht daarna spoelt of weekt, dan is de eikel wel eetbaar. Geroosterde eikels met een snufje zout zijn een lekkere, herfstige snack, dus snel het bos in en rapen maar!

Deel dit artikel