Van oranjetipjes tot vuurvlinders en van dikkopjes tot atalanta's, in Nederland fladderen ontzettend veel verschillende vlinders rond. Als je zelf een tuin hebt, kun je er van alles aan doen om zoveel mogelijk vlinders in je eigen tuin te kunnen spotten!

Wil je veel vlinders in je tuin, dan is het van belang dat je het onderhoud van de tuin verspreidt over het hele jaar. Dat lijkt misschien heel veel werk, maar die ene 'grote beurt' in het voorjaar kun je dan dus skippen. Je bent dan gedurende het hele jaar steeds een klein beetje 'aan het werk' in de tuin, maar daar krijg je vanaf het voorjaar een hoop verschillende vlinders voor terug.

blockquote
Met al die bijzondere verschijningsvormen geven de vlinders kleur aan de zomer
Luc Enting

Zó krijg je (meer) vlinders in de tuin

De grondsoort en de ligging van je tuin hebben invloed op de keuze van planten. Er is een aantal planten waar vlinders sówieso op afkomen, maar niet elke plant is geschikt voor elke tuin. Zoek van tevoren dus uit welke planten goed groeien in jouw tuin, hier kan De Vlinderstichting je een beetje bij helpen.

Echte 'vlinderplanten' zijn:
1. Vlinderstruik
2. IJzerhard
3. Wilde Marjolein
4. Beemdkroon
5. Damastbloem

Inheemse bloemen waar vlinders dol op zijn:
1. Blauwe knoop
2. Brandnetel
3. Honingklaver
4. Sleutelbloem
5. Wilde kamperfoelie

Beschutte plek en een kruidentuintje

Vlinders zijn koudbloedig, wat betekent dat ze graag op warme, beschutte plekjes zitten. Het liefst houden ze zichzelf warm in een plekje uit de wind, in de zon. Kies voor een inheemse heg met bijvoorbeeld meidoorn of wilde appel. Vlinders worden erg blij van dit soort plekjes in de tuin, en het ziet er ook nog eens mooi uit.

Van uitgebloeide planten knip je waarschijnlijk het liefst gelijk de afgestorven delen af, maar daar kun je beter even mee wachten! Uitgebloeide planten kunnen namelijk een goede overwinteringsplek vormen voor vlinders en andere insecten. De afgestorven stukjes kun je beter pas laat in het voorjaar afknippen.

En wat dacht je van een klein kruidentuintje? Vlinders zijn dol op kruidenhoekjes in de tuin met bijvoorbeeld rozemarijn, tijm en lavendel. De reden hiervoor is dat er erg veel nectar te vinden is!


Foto in header: Gary Bending/Unsplash 

Deel dit artikel