Niet veel mensen weten dat het Edelhert ieder jaar aan het einde van de winter zijn gewei verliest. Het weefsel dat de stangen van het gewei vasthoudt wordt week, waarna de stangen er één voor één af vallen. 

Functie van het gewei

Vermoedelijk is het gewei zijn evolutie begonnen als afweer tegen roofdieren, waarna het vooral een strijdmiddel werd tussen seksuele concurrenten. Inmiddels heeft het gewei weer een nieuwe functie: het voorkomt nu vaak de meeste gevechten tussen rivalen, omdat die aan de hand van het gewei elkaars kracht en conditie kunnen beoordelen en op deze manier zinloze confrontaties voorkomen.

Afwerpen van de stangen

Ieder jaar werpt het hert zijn gewei af. Bij volwassen herten gebeurt dit rond februari/maart en bij jonge herten kan dit tot eind april gebeuren. Na het afwerpen van zijn gewei heeft een hert bloederige wonden op de plaats waar de stangen op zijn kop hebben gezeten. Dit droogt vrij snel uit waarna de wond er bruin uit ziet. Direct daarna begint de wond rondom de huid te sluiten, dat is het begin van de groei van een nieuw gewei. 

Deel dit artikel