In Wild in Nederland staan dit keer de libellen en waterjuffen centraal. Wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee?

Imago

Libellen behoren tot een primitieve groep insecten met een 'onvolledige gedaantewisseling'. Dat houdt in dat libellen niet drastisch en in stadia veranderen van uiterlijk tijdens het groeien naar een imago (een volwassen libelle). Een vlinder heeft dit bijvoorbeeld heel duidelijk wél: eerst is het een rups, daarna verandert hij in een cocon en na het ontpoppen vliegt hij weg als een vlinder. Bij een libelle werkt dit anders. De larven van libellen gaan na elke vervelling steeds iets meer op imago's lijken en de vleugelaanleg is bij libellenlarven al duidelijk zichtbaar. In deze aflevering kun je precies zien hoe dit gaat.

Verwarrende naam

De term 'libellen' wekt soms enige verwarring. De 'orde der libellen' bestaat namelijk uit twee onderorden: de juffers en de 'echte' libellen. Beide orden worden dus 'libellen' genoemd, maar voor het gemak leggen we je het verschil tussen 'echte' libellen en juffers tóch even uit. 

Libellen
'Echte' libellen hebben een groter, breder achterlijf en de achtervleugels zijn breder dan de voorvleugels. Als ze ontspannen zijn, worden de vleugels helemaal gespreid gehouden, of soms zelfs schuin naar beneden. 'Echte' libellen zijn ook goed te herkennen aan hun grote ogen die elkaar bijna raken bovenop de kop.

(Water)juffers
Juffers hebben juist een lang, dun achterlijf en in tegenstelling tot de 'echte' libellen hebben alle vleugels van juffers dezelfde vorm. Als juffers ontspannen zijn, worden de vleugels langs het bovenlijf samengeklapt. Naast het verschil in het lijfje, zit er ook een duidelijk verschil in de ogen: die van juffers zijn gevormd als halve bollen en zitten aan de zijkanten van de kop, helemaal uit elkaar.

In deze aflevering van Wild in Nederland wordt het verschil tussen libellen en waterjuffers nog eens duidelijk uitgelegd en zie je precies hoe een baby-libelle geboren wordt.

Deel dit artikel