Als in het najaar de bladeren verkleuren en de bosbodem langzaam wordt bedekt met vallend blad, dan is het tijd voor de paddenstoelen. En die zijn er in de meest wonderlijke vormen.

Paddenstoel

Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een schimmel of zwam, de paddenstoel is maar een klein deel ervan. Het grootste deel van de schimmel bevindt zich onder de grond in de vorm van schimmeldraden. De paddenstoel bestaat uit een hoed, een steel, een kraag en een beurs. Een beurs is een soort zak dat om de steelvoet zit.

Prachtgordijnzwam

Deze paddenstoel is zeer zeldzaam en komt voor bij berken in loofbossen. De prachtgordijnzwam is zelfs eetbaar.

Schubbige bundelzwam

Deze bundelzwam houdt van levend hout en vestigt zichzelf daar op, het is dan ook een parasiet. Deze paddenstoel zie je veel in Nederland in de periode van september tot november. De zwam roeit dan in bundels aan de voet van voornamelijk loofbomen. De schubbige bundelzwam is giftig, het bevat namelijk sesquiterpeen. Dit is vergif dat je maag- en darmstelsel aantast. Maar zodra je de bundelzwam kookt, wordt hij eetbaar.

blockquote
De schubbige bundelzwam is giftig, het bevat namelijk sesquiterpeen.
 

Goudhoed

De Goudhoed is ook weer een zeldzame soort. Je ziet ze vaak in bermen, tussen brandnetels en bij opgeslagen hout. Deze paddenstoel kan tot wel vijftien centimeter breed worden. En zoals de naam al doet vermoeden, is de gehele paddenstoel goudgeel gekleurd.

Bleekgele bundelzwam

Deze bundelzwam komt voor op dood hout, wat zich bevindt in grasland. Wat bijzonder is aan deze zwam, is dat bij droog weer het vruchtlichaam kan verbleken.  De paddenstoel mag dan wel de bleekgele bundelzwam heten, hij hoeft niet altijd in een kleine bundel te groeien. Hij kan ook alleen staan. Deze zwam is niet eetbaar.

Porseleinzwam

De hoed van deze paddenstoel is bedekt met een slijmlaag. In Nederland is het een veel voorkomende soort. In de periode augustus tot november zie je ze het meest. Ze groeien meestal op takken en stammen van beuken. Je kan deze paddenstoel eten, maar erg smakelijk is hij niet.

Rodekoolzwam

Zoals de naam al doet vermoeden is deze paddenstoel paars/rood gekleurd en is hij eetbaar. Wel kan hij bij droogte verbleken net zoals de bleekgele bundelzwam. Deze zwam komt voornamelijk voor in bossen. Hij leeft samen met de beuk, eik en soms met een naaldboom. Het is een mycorrhizapaddenstoel, oftewel een paddenstoel die samenleeft met een plant via de wortels.

Gewone zwavelkop

Deze paddenstoel komt veel voor in Nederland en groeit in groepen aan de voet van loof- en naaldbomen in bossen of plantsoenen. De zwavelkop is giftig.

Pruikzwam

Deze paddenstoel herken je aan zijn lange, hangende stekels. Sommige exemplaren kunnen een doorsnede van wel vijftig centimeter bereiken. De zwam is een zwakteparasiet en groeit dus op stamwonden van oude loofbomen. De favoriete boom van de pruikzwam is de beukenboom. De paddenstoel is eetbaar en heeft een milde, zoete smaak. Soms wordt deze smaak zelfs vergeleken met die van een kreeft. Naast dat deze paddenstoel lekker smaakt, wordt hij ook gebruikt voor meerdere medische doeleinden. Zoals het verlagen van de suikerspiegel.

Kammetjesstekelzwam

De kammetjesstekelzwam heeft veel weg van koraal, de paddenstoel heeft meerdere vertakkingen.  De zwam leeft op grote, verrotte beukenstammen. Deze soort is ook erg zeldzaam.

Sponszwam

Zoals de naam al zegt lijkt deze paddenstoel erg op een spons. Hij heeft veel vertakkingen en gekroesde randen. Het is een eetbare zwam en komt voor op de wortels van (voornamelijk) loofbomen. Je ziet ze dan ook veel aan de voet van boomstammen en op stompen. Je kan deze paddenstoelen zien in de periode van juli tot december.

Honingzwam

Deze paddenstoel leeft in de wortel van een boom. Wat kenmerkend is aan deze soort is de ingezonken hoed. Je kan deze soort eten nadat je ze hebt gekookt. De honingzwam voelt prikkelend in je mond als het eet.

Geweizwam

Deze zwam is een kleine, cilindrische zwam die wel tot zes centimeter in de hoogte kan groeien. Aan de bovenkant zijn vaak veel vertakkingen, hier komt de naam ook vandaan. Deze paddenstoel komt het hele jaar voor. Je vindt ze op dode takken en stronken.

Grote stinkzwam

De hoed van deze paddenstoel is bedekt met een groene slijmerige sporenlaag, die een sterke aasgeur verspreidt. De stank trekt vliegen en kevers aan, die zorgen dan weer voor de verspreiding van deze zwam. Je kan deze paddenstoel zien van mei tot november in bossen en parken bij verrot hout. Wat je niet zou verwachten is dat de steel van deze paddenstoel eetbaar is. Dit is wel alleen het geval bij jonge exemplaren.

Vliegenzwam

De vliegenzwam komt veel voor in loofbossen en het is de meest bekende paddenstoel van het rijtje, hij is namelijk rood met witte stippen. Ze komen voor vanaf juli tot en met november. De vliegenzwam is giftig en heeft bedwelmende en hallucinogene effecten. De paddenstoel kan gegeten worden, maar alleen als hij juist wordt bereid.

Deel dit artikel