Het is een prachtig gezicht: een met sneeuw bedekt landschap. In Nederland kunnen velen onder ons er onwijs van genieten als er een paar keer per jaar een pak sneeuw ligt. Maar worden onze dieren er ook blij van?

Wilde dieren in de sneeuw

In deze aflevering van Wild in Nederland laat Luc Enting zien hoe dieren met de sneeuw en de vrieskou omgaan in Nederland. Voor sommige dieren is dit geen probleem, terwijl dit voor andere dieren juist een hele uitdaging is. Een wild zwijn heeft niet veel last van de sneeuw, hij is namelijk gewend om met zijn neus in de grond te wroeten. Maar, wanneer het vriest heeft het wilde zwijn wel een probleem. Hij kan dan nog maar lastig aan voedsel komen.

Reeën eten vooral veel groen als het sneeuwt, bij gebrek aan beter voer. Zij schoppen de sneeuw met hun hoeven weg, om makkelijk bij het eten te kunnen.

Drinken

Zolang het nog niet vriest, kunnen alle dieren nog makkelijk drinken. Maar wanneer het water bevroren is, gaat dit natuurlijk niet meer. Sommige dieren hebben een trucje gevonden waardoor ze gewoon door kunnen drinken, óók als het water bevroren is. Het wilde zwijn is daar een goed voorbeeld van: hij neemt gewoon een stuk ijs in zijn bek!

Deel dit artikel