De vos komt in heel Nederland voor. Je herkent hem aan zijn roodbruine vacht, de witte borst en bovenlip, de pluizige staart en de zwarte oren. 

Paartijd

De paartijd van de vos vindt plaats in de winter. De vrouwtjes zijn dan één tot zes dagen vruchtbaar en de mannetjes zijn dan ook op hun vruchtbaarst. Na een draagtijd van ongeveer 51 en 56 dagen worden de jongen in de lente geboren. Als de vossenwelpen geboren worden zijn ze nog niet in staat om te zien en horen. Moedervos zorgt dan voor de jongen terwijl vadervos gaat jagen en dit voedsel naar zijn familie terugbrengt. 

De welpen

Na elf tot veertien dagen gaan de ogen van de welpen open. De eerste maand zijn deze blauw van kleur, daarna worden ze bruin. Als de welpen ongeveer vier weken oud zijn groeien de neus en oren en komt er een rossige glans over de vacht. Rond deze tijd eten de welpen ook hun eerste vaste voedsel. Na zes maanden zijn jonge vossen op het oog niet meer van volwassen vossen te onderscheiden. Als de herfst is aangebroken zijn de jongen volwassen en is het tijd om om hun eigen territorium te zoeken. 

Wist je dat?

- De vos is familie van de hond
- Een vrouwtjesvos heet een moer (moervos)
- En een mannetjesvos heet een rekel

Deel dit artikel