Eén van de grootste plantenfamilies op aarde is die van de orchideeën, ook wel ‘orchis’ genoemd. Het aantal soorten orchideeën wordt maar liefst rond de 20.000 geschat.

Kroonbladeren

De orchidee groeit vanuit een knol en heeft een holle stengel. De orchidee heeft karakteristieke tot vreemd gevormde bloemen. De bloem heeft drie kroonbladeren waarvan de middelste ‘de lip’ wordt genoemd. ‘De lip’ steekt als een platform naar buiten. Zo biedt de bloem toegang voor specifieke insecten of vogels. Die helpen op hun manier weer met de bestuiving van de bloem.

Stuifmeel

Het stuifmeel van de orchidee is heel fijn en kan makkelijk grote afstanden overbruggen. Maar niet alle sporen zullen zomaar overal kiemen. Bepaalde soorten komen alleen uit als ze in de juiste omgeving terecht komen. Dit is het geval bij de moeraswespenorchis en de groenknolorchis. Deze kiemen bijna alleen maar in natte duinvalleien.

Symbiose

Sommige orchideeën leven zelfs in symbiose (het samenleven van twee of meer organismen) met bepaalde schimmels. Dus zonder deze schimmels kan het zaad van de orchidee niet ontkiemen.

Gevlekte orchidee

De gevlekte orchidee is een uitzondering. Deze kan in verschillende biotopen aarden en hierdoor komt de bloem dan ook in heel Nederland voor. Het is de meest voorkomende orchidee in ons land. Dus, als je ooit een wilde orchidee in het echt hebt gezien, dan is de kans groot dat het een gevlekte orchidee was.

Deel dit artikel