Als de dagen weer korter worden, wordt ons land bezocht door vele wintergasten. Vogelsoorten die in de zomer rond de poolcirkel leven, komen overwinteren in Nederland. Maar sommige wintergasten zijn wel heel speciaal…

Klapekster

De klapekster is een zeldzame wintergast in ons land. Hij heeft een opvallende haaksnavel waarmee hij jaagt op kleine vogels, zoogdieren, kikkers en hagedissen. Hij loeit naar zijn prooi vanuit een hoge boom of struik en soms zelfs stil hangend in de lucht. De klapekster leeft solitair en verdedigt zijn voedselterritorium agressief tegen indringers. Bijzonder is dat hij zijn prooi soms bewaart, door deze vast te klemmen tussen twee takjes of ze op een doorn te prikken. Het is een schuwe vogel, die je weinig ziet in Nederland.

Klapekster.jpg
De klapekster
Klapekster.jpg

Pestvogel

Een vogel die je ondanks zijn felle kleuren ook weinig ziet is de pestvogel. Dat komt omdat hij zich vaak hoog in de boom bevindt, waar hij zich in de winter te goed doet aan bessen. Vroeger dacht men dat de vogel pest verspreidde, daaraan heeft hij ook zijn naam te danken.

Waterspreeuw

Langs snelstromende beekjes kun je de bijzondere waterspreeuw aantreffen. Deze uitstekende zwemmer zoekt naar larven tussen de kiezels op de bodem van de beek. Zijn ogen worden daarbij beschermd door een doorzichtig membraan, die fungeert als een soort duikbril. Als het water dieper is, dan zwemt hij met gemak onder water. Daarbij gebruikt hij zijn vleugels als zwemvliezen. Door deze specialisatie is de waterspreeuw geen goede vlieger.

Notenkraker

Vanuit Siberië wordt ons land zo nu en dan bezocht door de notenkraker. Zoals zijn naam doet vermoeden, eet hij graag noten en zaden. Gevonden voedsel wordt tijdelijk opgeslagen in de krop onder de tong, waar de vogel wel vijftien noten kwijt kan! Daarna verstopt hij de verzamelde buit. Als het voedsel schaars wordt, graaft hij de buit weer op en kraakt hij met gemak de noten kapot. Hoe zeldzaam de vogel in Nederland is, bleek in december van 2018 toen één enkele notenkraker een bezoek bracht aan Wageningen. Grote aantallen vogelliefhebbers kwamen de vogel bewonderen.

In het begin van het voorjaar zoeken alle wintergasten het hoge noorden weer op en verlaten ze Nederland.

Bekijk het filmpje bovenaan dit artikel

Deel dit artikel