Voor het eerst zijn Caravaggio’s topstukken De graflegging van Christus uit het Vaticaan en De Mediterende Hieronymus uit het Monasterio de la Virgen de Montserrat in Nederland te zien.

Caravaggio had niets met gezag en de heersende normen en waarden van zijn tijd. Hij was een ruig type met een grille persoonlijkheid. Hij is erg vaak opgepakt. Terwijl tijdgenoten engeltjes schilderden met blauwe luchten en witte wolkjes, zag je bij hem de rauwheid van zijn leven terug. De taferelen op zijn schilderen zijn er realistisch en hij plukte zijn modellen letterlijk van de straat. Je ziet vaak het vuil nog onder de nagels zitten. Bovengenoemde Caravaggio’s hangen vanaf half december in Centraal Museum Utrecht. Het topstuk De graflegging, is in bruikleen van het Vaticaan. Technisch gezien is dit een van zijn allerbeste werken.

Extra interessant is de vrouw die op dat schilderij rechtsboven met de handen omhoog staat. Haar naam: Fillide Melandroni. Zij was zijn muze en staat op een aantal van zijn schilderijen. Via haar kom je ook dieper in het leven van Carravaggio terecht. Op een gegeven moment moest hij Rome ontvluchten nadat hij in een duel een man had gedood. Het slachtoffer was de pooier van dezelfde Filline. Hij stierf onderweg op 38-jarige leeftijd, totaal berooid.

In de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa zijn naast de werken van Caravaggio ruim 70 werken te zien van de Utrechtse caravaggisten Gerard van Honthorst, Dirck van Baburen en Hendrick Ter Brugghen en hun Europese collega’s. Tijdens de lezing hoor je hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen. 

Datum
Vrijdag 11 januari 2019

Tijd
10.30 uur - 14.00 uur (EXTRA KAARTEN)
12.30 uur - 16.00 uur (UITVERKOCHT)


Programma
10.30 uur    Ontvangst in Tuinzaal met koffie/thee
11.00 uur    Lezing: Matthijs Meinderts
12.30 uur    Bezoek Tentoonstelling

WEGENS SUCCES: EXTRA TIJDSLOT

12.30 uur    Ontvangst in Tuinzaal met koffie/thee
13.00 uur    Lezing: Matthijs Meinderts
14.30 uur    Bezoek Tentoonstelling

Locatie
Centraal Museum Utrecht 

Prjis
€ 10 (exclusief €1,50 reserveringskosten per bestelling)

Deel dit artikel