Na 100 jaar wordt het Mahler Festival herhaald. Toporkesten uit de hele wereld reizen af naar Amsterdam. Hoor het Concertgebouworkest in het Mahler Paviljoen op het Museumplein.

clock update 24 mrt 2020, 16:25

Naar aanleiding van de ontwikkelingen rond het coronavirus, is dit evenement geannuleerd.  

Mahler Festival na 100 jaar herhaald
Voor de derde keer in de geschiedenis organiseert Het Concertgebouw een groots eerbetoon aan Gustav Mahler. Precies honderd jaar geleden vond in Amsterdam het eerste ‘Mahler Feest’ plaats. Ter gelegenheid van het 25-jarig directiejubileum van de toenmalige chef-dirigent van het Concertgebouworkest Willem Mengelberg werden alle symfonieën van Mahler uitgevoerd. Alma, de weduwe van Gustav Mahler, was eregast.

Mahler Paviljoen
Nu, 100 jaar later, hoort u vier toporkesten die Mahler zelf nog dirigeerde: de New York Philharmonic, de Wiener Philharmoniker, de Berliner Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook zijn het Gustav Mahler Jugendorchester en het Boedapest Festival Orkest te gast. En op het Museumplein verrijst een heus Mahler Paviljoen, waarin de concerten in de Grote Zaal live te volgen zijn met behulp van een state of the art techniek. Onder meer door tien verschillende camerastandpunten krijgen de concerten een extra dimensie. Voorafgaand aan het concert wordt bovendien een korte documentaire over de symfonie van die avond vertoond.

Negende symfonie
Het Concertgebouworkest speelt onder leiding van Myung-Whun Chung Mahlers geliefde Negende symfonie, soms de ‘voleinding van de romantiek’ genoemd. ‘De jeugd verdwenen, de liefde weggeblazen’, noteerde Mahler in de partituur van zijn Negende symfonie. Als geen ander werk uit zijn ‘kleine familie’ van symfonieën behandelt de Negende uitersten. Het is een afscheid van het leven, maar tegelijk een ode aan de schoonheid ervan. Aanwezigheid, afwezigheid, ook van klanken: Mahler speelt ermee, met beeldschoon resultaat.

Meer
AVROTROS zendt anderhalve week lang rechtstreeks uit vanaf het Mahler Festival op NPO Radio 4, NPO 2, NPO 2 Extra en er komt een podcast van presentator en Mahler-kenner Hans van den Boom. Meer over het Mahler Festival: mahler-festival.nl.

Programma
Van Veldhuizen - Mais le corps taché d’ombres (In opdracht van de Mahler Foundation en het Concertgebouworkest) (wereldpremière)
Mahler - Symfonie nr. 9 in D

Uitvoerenden
Concertgebouworkest
Dirigent: Myung-Whun Chung

Waar en wanneer?
Zaterdag 16 mei | 20:00 – 22:35
Locatie: Mahler Paviljoen op het Museumplein in Amsterdam (op groot scherm volgt u binnen in het paviljoen het concert rechtstreeks vanuit de Grote Zaal van het Concertgebouw)
Kosten: €17,50

Deel dit artikel