Een spannend college over 2 kunstenaars, 2 eeuwen & 1 thema: moord. Met kunsthistoricus Machtelt Brüggen Israëls, kunstenaar Jan Rosseel, de geest van Caravaggio en presentatoren Andrea van Pol en Maurits de Bruijn.

Zolang er mensen zijn, worden ze vermoord. Moord is dus van alle tijden, maar de omstandigheden waarin ze plaatsvinden zijn door de eeuwen heen veranderd. Caravaggio schilderde in de 16e eeuw vele moord scènes en maakte zich schuldig aan doodslag. Kunstenaar Jan Rosseel leeft in het hier en nu en is de zoon van een van de slachtoffers van de Bende van Nijvel. Hij maakte een fotoserie die is gebaseerd op de moord op zijn vader. Zijn veelzijdige werk stelt vragen over het door elkaar lopen van feit en fictie in ons historische geheugen.

Wat zegt een moord over de tijd waarin deze gepleegd is? Op welke wijze geeft kunst gestalte aan het kwaad? En hoe wordt de blik van de toeschouwer beïnvloed als blijkt dat het persoonlijke leven van de kunstenaar een onmiskenbaar grote rol in het kunstwerk speelt?

Het kunsttijdschrift Mister Motley, AVROTROS en VondelCS presenteren de nieuwe programmareeks Geestverwanten. Tijdens deze aftrap kijken we naar twee kunstenaars voor wie moord onlosmakelijk is verbonden met hun persoonlijke leven en dit thema op eigen wijze gestalte geven. Dit doen we langs de blik van kunsthistoricus Machtelt Brüggen Israëls, kunstenaar Jan Rosseel en presentatoren Andrea van Pol en Maurits de Bruijn.

Over de kunstenaars

De Italiaanse schilder Caravaggio werd wereldberoemd met zijn revolutionaire werken. Hij schilderde gewone mensen met vieze nagels en smerige voeten die de hoofdrol spelen in klassieke scenes uit de bijbel en de mythologie. In zijn werken plegen vrouwen geweld en worden mannen sensueel en erotisch afgebeeld. Dat Caravaggio een moord op zijn geweten had, de doodstraf boven zijn hoofd hing en zelf op mysterieuze wijze omkwam, kan niet worden losgezien van het iconische werk dat hij maakt.

De projecten van de Belgische kunstenaar Jan Rosseel zijn gebaseerd op historische gebeurtenissen waarin hij de betrouwbaarheid van ons geheugen ter discussie stelt. Een van zijn bekendste projecten is Belgische Herfst: de beruchte Bende van Nijvel maakte 35 jaar geleden 28 dodelijke slachtoffers, één daarvan was de vader van Rosseel.

Bestel je ticket!

Blijf op de hoogte d.m.v. het Facebookevent!

WAAR & WANNEER

Locatie: VondelCS, Vondelpark Amsterdam
Datum: Woensdag 29 januari 20.00 – 21.30 uur
Prijs: €10,-

Deel dit artikel