Tijdens de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam speelt het wereldberoemde Jerusalem Quartet werk van Haydn, Bartók en Brahms.

Strijkkwartet Biënnale
Met meer dan vijftig concerten, lezingen, talks en masterclasses is de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam het grootste strijkkwartet-festival ter wereld: een achtdaagse ontdekkingstocht langs traditie én experiment. Op zondagavond 26 januari speelt het wereldberoemde Jerusalem Quartet strijkkwartetten van Haydn, Bartók en Brahms. Vooraf kun je naar een inleiding van musicologe Sabine Lichtenstein.

Schoonheid
Haydn en Bartók zijn ieder op hun eigen manier onnavolgbaar. Haydns Kwintenkwartet lijkt overzichtelijk. Maar schijn bedriegt, zoals vrijwel altijd bij Haydn. Bartóks Vierde strijkkwartet lijkt in eerste instantie hermetisch en onbegrijpelijk. Maar als je zijn taal leert kennen, ontdek je waar je de schoonheid in moet zoeken en blijkt zijn idioom heel begrijpelijk.

Extra altviool
In zijn vierstemmige eenvoud kan het strijkkwartet qua klank reiken van een intiem kamerensemble tot een volledig orkest. Brahms laat horen dat het strijkkwartet met toevoeging van een altviool zelfs nog overweldigender kan zijn dan een heel orkest. In het Tweede strijkkwintet, een van zijn laatste werken, schrijft hij op zijn best. Iedere maat is even sterk, de structuur klopt tot in de details en de muziek is simpelweg beeldschoon en vol energie. Voor deze uitvoering schuift Gregor Sigl van het Artemis Quartett aan bij het Jerusalem Quartet. Voorafgaand aan het concert kun je om 19:15 uur naar een inleiding door Sabine Lichtenstein.

Programma
19:15 uur Inleiding - Foyerdeck 1
20:15 uur Hoofdprogramma – Grote Zaal

Joseph Haydn - Strijkkwartet op. 76 nr. 2 ‘Kwinten’
Béla Bartók - Strijkkwartet nr. 4
Johannes Brahms - Strijkkwintet nr. 2

Uitvoerenden  
Jerusalem Quartet  
Alexander Pavlovsky Viool
Sergei Bresler Viool
Ori Kam altviool Altviool
Kyril Zlotnikov Cello
Gregor Sigl (Artemis Quartett) Altviool


WAAR EN WANNEER
Zondag 26 januari 2020
20:15 – 22:00u
Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam
Prijs: €31,50 (oorspronkelijke prijs €37,-)

U reserveert uw tickets* rechtstreeks via Het Muziekgebouw aan ’t IJ met de kortingscode: AVROTROSBIENNALE. De kortingscode vult u bij het afrekenen in.

*Deze korting is speciaal voor AVROTROS-leden, zolang de voorraad strekt. 

Bestel tickets!

Deel dit artikel